NIE dla zamknięcia Monaru w Poznaniu przez NFZ
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji NIE dla zamknięcia Monaru w Poznaniu przez NFZ
Gość |
#26 wlasnie dla mlodych powinny byc ambulatoria, W Francji sa poradnie, kilka roznychn osrodkow,2012-01-19 07:29 |
Gość |
#272012-01-19 07:34precz z nfz mnie skazal na pewna smierc powie urzedniczyna ktory pierdzi w krzeslo, ze lekow dla Pani nie ma sa za drogit...to co sie dziwicie skoro sa tam same skurwiele to na co mlodzi moga liczyc,glajfa,drelichy,lopata,taczka i praca do 18 kolonia karna a nie ambulatoria i osrodki terapeuyczne |
Ten wpis został usunięty przez autora petycji (Pokaż szczegóły)
2012-01-20 23:44- Date of removal: 2012-01-23
- Powód usunięcia:
Jola |
#292012-01-26 13:21Nie jestem z Poznania, ale wiele zawdzięczam Monarowi. Nie można likwidować miejsca, które ratuje ludzi. Coraz bardziej przeraża mnie to co się dzieje w Polsce...... |
bezradna M |
#31 ręce opadają2012-01-30 22:50będą likwidować poradnie za poradnią, ośrodek za ośrodkiem.... yessssooo co się z nami stanie???? Ci ludzie, którzy siedzą w rządzie i podejmują takie decyzje powinni mieć kogoś bliskiego uzależnionego od jakiś ciężkich dragów to ciekawe co by zrobili, ehhh nie chcę przeklinać |
Gość |
#322012-02-05 10:28Witam, byłam kilka lat temu beneficjentką poradni. Określę krótko; to miejsce, a własciwie ludzie ( terapeuci) całkowicie odmienili moje życie. Jako dwudziestu kilku latka skończyłam szkołe średnią z bardzo dobrymi wynikami, potem było studium terapii uzależnień, dalej studia licencjackie (pedagogika) no i obecnie studia magisterskie. To tutaj właśnie znalazłam ludzi, którzy we mnie uwierzyli, sens życia i to, że nie warto szukać sztucznego szczęscia. Mam cichą nadzieję że ja również będę mogła tak zmienić czyjeś życie jak zostało zmienione moje. Pozdrawiam serdecznie Jagodę Gierczyk i całą " załogę" poradnii... Ania F |
Gość |
#332012-02-05 14:29Dostęp do psychoterapii jest strasznie mały w naszym kraju, trzeba płacić kokosy w prywatnych gabinetach, a teraz chcą zamknąć możliwość terapii uzależnień, która w naszym kraju jest chyba najlepszą dostępną opcją darmowej i jakiejkolwiek terapii. Spoko, przejdźmy na model amerykański - więcej kasy na więzienia, zamykajmy narkomanów za to, że zażywają. To jest walka z wiatrakami - polecam serię Narkotyki na National Geographic. Pamiętajmy, że lecząc jedną osobę uzależnioną, leczymy także jej rodzinę obecną i jej rodzinę pochodzenia - zatem korzysta na tym więcej osób. Zamiast zamykać MONAR, należy zamknąć tych, którzy wymyślili system terapii uzależnień, oparty na niewystarczającym modelu. Brakuje perspektywy psychoterapeutycznej - w szczególności systemowej. Zamiast wysyłać ludzi na STU, wyślijcie ich na naukę jednego ze skutecznych podejść psychoterapeutycznych - systemowe, psychodynamiczne, ericksonowskie, gestalt, NLP, integratywne. - dajcie teoretyczne oparcie. Zamknijcie MONAR i będziemy mieli do czynienia ze wzrostem przestępczości - zarówno tej drobnej (KW) jak i karnej (KK). Narkomani zaczną zaczepiać nas i nasze dzieci i żebrać o złotówki, a jeśli im nie damy, strach będzie odejść od samochodu. Pamiętajmy, że skuteczność działania placówki takiej jak np. MONAR, czy WOTUW nie należy przeliczać na to, ile osób rozstało się z nałogiem. Wazne jak to, jak zmienia się ich życie nawet z nałogiem. Pozdrawiam! |
Gość |
#342012-02-05 17:27Najłatwiejsza forma oszczędności dla NFZ to zamknięcie kolejnego oddziału i nie zwracanie uwagi na dorobek tego typu placówek i konsekwencje jakie z takiego działania wynikną. To kolejny przykład bezmyślnego podejścia - jeden z wielu o których słyszymy prawie każdego dnia. Beznadziejnie się dzieje w tym zacofanym kraju, którym rządzi jedna wielka "banda"...odechciewa się nawet pisać... Kazik ma rację "Ja tego nie mogę wytrzymać Gdy byłem młodszy, byłem bardziej beztroski Nie lubię już Polski!" |
Gość |
#362012-02-06 18:18Media, decydenci, musimy mieć wsparcie, żeby nie zamknięli Monaru w Poznaniu!!!!!!!!!!A przecież za słowami media, decydenci też stoją ludzie. Wszędzie sa osoby uzależnione, tam też. Ilu z nich potrzebuje pomocy! I co? Za dwa lata " dojrzeją" by sięgnąć po pomoc i gdzie pójdą? Czy chodzi o to by się leczyć prywatnie? |
Gość |
#372012-02-06 18:21A no właśnie!! Prywatny, ekskluzywny ośrodek leczenie alkoholizmu. Namnoży się ich, i po co Monar. Ironia goni ironię. |
Gość |
#382012-02-07 02:30To wyjątkowo przykre, że ktoś wpadł na pomysł zamknięcia Monaru w Poznaniu. Powstrzymuję się z trudem przed użyciem "ostrych" słów. |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2012-02-14 21:53- Date of removal: 2012-02-15
- Powód usunięcia:
Gość |
#402012-02-16 19:35Zgadzam się z tym, że to ośrodek kompetentny, zatrudniający życzliwych pacjentom ludzi, którzy wiedzą, jak pomóc uzależnionym i ich rodzinom. To, że na czas jakiś pozbawiono ich kontraktu z NFOZ i potrzebnych pieniędzy uważam za skandal! |
K.Ś. |
#412012-02-17 17:30Miło mi poinformować, że podczas drugiego konkursu NFZ podpisał kontrakt z Monarem na pięć lat=) Petycja została przesłana do w celach informacyjnych do dyrektora oddziału nfz w poznaniu- Karola Chojnackiego. Serdecznie dziękuję za podpisy oraz zainteresowanie tą sprawą. Pozdrawiam i życzę świadomości w trzeźwości!! |
bezwzgledny |
#42 sranie w banie2020-02-13 13:47Siostra chciała się leczyć. Spędzone 2 miesiące w domu, detoks. Po przyjęciu do monaru znowu zaczęła. Spalić tą bude, gówno warta pomoc. |
|
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Nauczyciel wychowania przedszkolnego to zawód – NIE dla zmian pod przykrywką ratowania systemu!
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Petycja w sprawie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Ostrowa Tumskiego w Poznaniu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
PETYCJA do Marszałka Hołowni ws. odmrożenia projektu ustawy dot. karania za propagowanie banderyzmu!
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
RÓŻOWE POLE - odwodnienie i utwardzenie drogi dojazdowej
300 Utworzone: 2025-09-17
Otwórzcie granicę polsko-białoruską – ratujcie gospodarkę i rodziny
235 Utworzone: 2025-09-17
W sprawie zwiększenia budżetu na remont gorzowskich kamienic do 2 mln zł w 2026 roku
248 Utworzone: 2025-09-16
ZATRZYMAJMY WODĘ W POLSKICH LASACH - PRZECIWDZIAŁAJMY SUSZY!
1003 Utworzone: 2025-09-11
Petycja ws. remontu peronów PKP w Wołowie oraz Brzegu Dolny | "Windy na peronach"
140 Utworzone: 2025-09-15
PETYCJA W SPRAWIE DOSTĘPU DO POMP INSULINOWYCH DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ PO UKOŃCZENIU 26 ROKU ŻYCIA
22327 Utworzone: 2025-03-17
Petycja przeciwko zamykaniu po godzinie 18:00 orlika w Pajęcznie
124 Utworzone: 2025-09-16
STOP OPRYSKOM W PŁOCKU- chronimy nasze dzieci i zwierzęta
178 Utworzone: 2025-09-16
Obywatele przeciw zniesieniu dwukadencyjności
303 Utworzone: 2025-09-14
W SPRAWIE WYMIANY NAKŁADKI ASFALTOWEJ NA UL. SŁOWIAŃSKIEJ W RĄBIENIU ORAZ BUDOWĘ ŚCIEŻKI ROWEROWEJ
128 Utworzone: 2025-09-08
Nocne ograniczenie sprzedaży alkoholu
13966 Utworzone: 2025-09-03
PETYCJA PRZECIWKO ODSTRZAŁOWI DZIKÓW NA TERENIE POWIATU OTWOCKIEGO
824 Utworzone: 2025-09-07
LIST OTWARTY w sprawie cofnięcia wypowiedzenia umowy dzierżawy nr GN.6845.4.2018 zawartej w dniu 10 października 2018 r.
1130 Utworzone: 2025-08-31
CZAS ZAKOŃCZYĆ WSPÓŁPRACĘ MIAST POZNAŃ - RA'ANANA (IZRAEL)
1074 Utworzone: 2025-08-29
Petycja do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie odebrania komunistycznym dygnitarzom orderu Virtuti Militari
23 Utworzone: 2025-09-17
PETYCJA W SPRAWIE ZERWANIA WSPÓŁPRACY Z MIASTEM NAZARET
53 Utworzone: 2025-09-16
za realizacją inwestycji
55 Utworzone: 2025-09-12
Kryty Skatepark w Poznaniu – Całoroczna Przestrzeń dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
1291 Utworzone: 2025-09-10
W obronie Przedszkola "Iskierka" w Krakowie
894 Utworzone: 2025-09-11
STOP hałaśliwym rajdom samochodowo-motocyklowym w Szczecinie
278 Utworzone: 2025-09-03