Apel o obniżenie składek ZUS dla 1-osobowych firm
Skontaktuj się z autorem petycji
Najwyższa pora by składki za prowadzenie działalności zostały ustalone na realnym i sprawiedliwym poziomie. Właściciel firmy jednoosobowej nie powinien płacic takich samych składek jak najbogatsi przedsiębiorcy w Polsce.
Prowadzę jednoosobową działalność i przez ostatni rok po zapłaceniu ZUSU zostawały mi grosze ponieważ zmieniłem profil działalności i musiałem rozkręcać się od nowa. Gdyby nie żona to nie wytrzymałbym tego obciążenia, wyjechałbym z tego kraju jak większość ludzi w takiej sytuacji.
Wielkie sprawy zawsze na początku wydają się niemożliwe. Z upadkiem komuny włącznie.Re:
Jak mi się uda rozwinąć bardziej swoją firmę, nie marnująć tyle pieniędzy na zusy to chętnie zatrudnię pracownika/ów i przestanę być jednoosobowa. Póki co nie widzę takiej możliwości.
Porównajcie sobie:
Pracownik: Zarobek brutto: 1750, Na rękę: 1286,16
Przedsiębiorca NIEVATowiec: Zarobek brutto: 1750, Na rękę: 654,63, (zus w kwocie: 1095,37)
Przedsiębiorca VAT-owiec: Zarobek brutto: 1750, Na rękę: 327,40, (zus w kwocie: 1095,37 i VAT: 327,23
Powyższe wskazuje na dyskryminację przedsiębiorców.
Do tego pracuje i jest dyspozycyjny 24 godziny na dobę.
Re:
A do tego dochodzą koszty, których pracownik etatowy nie ponosi... Czasem z 1750 brutto w kieszeninie zostaje kompletnie nic... Praca dla pracy..
Re:
Właśnie mijają 2 lata prowadzenia takiej działalności przeze mnie. Za 2 tygodnie zanoszę wypowiedzenie lokalu. 3 miesiące. Na wyższy ZUS pożyczą rodzice. Potem zawieszam działalność.
To jest realna PODWYŻKA a nie obniżka !!!
Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem i nie podpisujcie się pod tą petycją, a jak macie watpliwosci to przeliczcie od jakiej kwoty teraz płacicie i od jakiej ZUS chce znowu wyłudzic kasę, nie dając nic w zamian!!!!
| This discussion has been closed. |