Leki po przeszczepie
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: Re: Re: Re: Re:
#171: krycha - Re: Re: Re: Re:
Bardzo proszę , nie komentujcie wypowiedzi tej nieodpowiedzialnej osoby,szuka zaczepki !
Jak chce połykać zamienniki i chce zostać krolikiem doświadczalnym ,to niech tak zostanie !
Może namówi jeszcze kilkuset i wtedy zobaczymy ilu zostanie przy życiu ?
Pracuję w służbie zdrowia, więc mam obowiązek wstawić się za pacjentami.
To jest mój kolejny komentarz. Teraz porównanie cen Prografu i jego generycznego zamiennika jakim jest Envarsus.
PROGRAF cena detaliczna 100% na koniec 2015r.
PROGRAF 0.5mg 30tab - 91,12 zł refundacja 8,71 zł
PROGRAF 1mg 30tab - 171,22 zł refundacja 3,20 zł
PROGRAF 5mg 30tab - 820,13 zł refundacja 3,20zł
PROGRAF cena detaliczna 100% od 1 stycznia 2016r.
PROGRAF 0,5mg 30tab - 87,61 zł refundacja 26,41 zł
PROGRAF 1mg. 30tab - 166,22 zł refundacja 40,61 zł
PROGRAF 5mg #)tab - 799,90 zł refundacja 159,06 zł
A teraz cena detaliczna 100% ENVARSUS od 1 stycznia 2016r.
ENVARSUS 0,75mg 30tab - 138,01 zł refundacja 3,20 zł
ENVARSUS 1mg 30tab - 181,07 zł refundacja 3,20 zł
ENVARSUS 1mg 90tab - 518,25 zł refundacja 3,20 zł
ENVARSUS 4mg 30tab - 686,84 zł refundacja 3,66 zł
Ceny producenta i ceny zbytu są tańsze.
Proszę zwrócić uwagę na Prograf 05,mg i 1mg oraz na Envarsus 0,75mg i 1mg.
Jak widać Envarsus 0,75mg jest droższy od Prografu 0,5mg.o 50,4 zł
Enrarsus 1mg. jest droższy od Prografu 1mg o 14,85 zł i 352,03 zł op.90 tab
Jedynie Envarsus 4mg jest tańszy od Prografu 5mg, ponieważ ma mniejszą dawkę. gdy by był w tej samej dawce kosztował by ok. 867,91 i był by droższy od Prografu.
Tak więc uważam że podwyżka cen Prografu i wprowadzenie jego zamiennika generycznego niczym nie może być usprawiedliwiona gdyż mija się z celem i nie służy dobru osób po przeszczepie. Chyba że chodzi tu wyłącznie o interesy pomijając zdrowie i bezpieczeństwo pacjentów po przeszczepie.
Wykaz powyższych cen podałem na podstawie wykazu cen z aplikacji mobilnych LEKI Info 24 i Lista leków refundowanych dostęnych na telefony w Skepie Play.
Aplikacje są na bierząco aktualizowane i pokrywają się z wykazami cen które posiadają apteki.
Re:
Witam, pragnę zauważyć że Envarsus nie jest zamiennikiem Prografu tylko Advagrafu. Zamiennikiem Prografu jest Taliximun.
Re: Re:
Tak wiem o tym ale to co podałem tyczy się informacji podanych w aplikacji mobilnej Lista Leków Refundowanych w której pod pozycją Prograf w oknie zamienniki są podane następujące leki:
Advagraf, Cidimus, Taliximun, Tacni, Tacrolimus.
Dalej wskazania i ChPL i inne
Tak więc patrząc z tej pozycji na podany Advagraf wiele osób zrozumie że Envarsus jest zamiennikiem Prografu. Ja wiem że Advagraf jak i Envarsus to leki o przedłużonym uwalnianiu i stosuje się raz na dobę a Prograf stosuje się w dawce podzielonej 2 x co 12godż. rano i wieczorem.
Z nowego wykazu zniknoł zaś Tacrolimus a Taliximun jest najtańszy:
Talixinum 0,5mg 10,86zł
Talixinum 1mg 6,02zł
Talixinum 5mg 3,20zł
I tak jak pisałem te informacje podaję w oparciu o aplikacje mobilne które wcześniej podałem bo do innych nie mam niestety dostępu.
Re:
Ja też podpisałem i dodatkowo napisałem na adres mailowy kancelarii MZ.
Re:
Mam ten sam problem. Lekarz z pewnością dobierze odpowiedni lek. Pozostanie tylko cena.
Syn nie zarabia i nie korzysta z żadnych świadczeń.
Wzrost ceny leków bez których nie można żyć to po prostu skandal.
Podpis składam w imieniu męża. Jest po drugim pprzeszczepie nerki. Pierwszy w Szczecinie niestety po 3 miesiącach w szpitalu ledwo uszedl z życiem.Od 2011 r przeszczep w Warszawie -udany chociaż z komplikacjami. Ma jeszcze astmę i pokrewne choroby.Renta 950 zł.Ja nie pracuje a nasze dzieci też są przewlekłe chore. Nie życzę nikomu z Rządu. Pozdrawiam.Zatroskana o Własną Rodzinę. W.D
Re: Re: Re:
Ty tak na poważnie? To tak jakbyś miała, miał wybór. Żyć i być w miarę szczęśliwym,albo czekać na śmierć w cierpieniu.Ale ludzie chorzy,to drugi sort.:@
| This discussion has been closed. |