Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Szkoła dla KAŻDEGO ucznia
Bez krzyzy i rekolekcji
Szacunek dla każdego ucznia i nauciciela
Aktywność fizyczna spadnie w wyniku reformy.
jako nauczyciel wychowania fizycznego pracujący jeszcze w gimnazjum stwierdzam, że to najwspanialszy okres do aktywności młodych ludzi, którzy chętnie uczestniczą w zajęciach i osiągają bardzo wysoki poziom aktuwności i umiejętności. Po powrocie do starego systemu podstawôwki będą przepełnione co spowoduje obniżenie akttwności dzieciaków bo w LO i Technikach wf z prawdziwego zdarzenia to fikcja. Wiem bo miałem. Smutno mi będzię rozstać się z młodymi ludźmi. Pracowałem w podstawówce a przeniosłem się do gimnazjum bo widziałem duży potencjał, który zresztą wykorzystuję do krzewienia aktywniści na każdej lekcji. Zadaję sobie pytanie czy jest a może już należy użyć słowa ,,było" warto pracować z gimnazjalistami - odpowiedź - zdecydowanie TAK.
Pozdrawiam wszystkich gomnazjalistów!!
Nauczyciel WF-u
Jedna z moich corek wlasnie rozpoczela nauke w wymarzonym gimnazjum. W koncu znalazla sie wsrod dzieci podobnych sobie. Szkola bardzo ja rozwinie. Mlodsza corka za rok miala isc do tego samego gimnazjum, a teraz jest zalamana ze spotyka ja taka niesprawiedliwosc. Nie jestem przeciwny zmianom, ale przemyslanym oraz uczciwym wobec dzieci. Jezeli ta reforma musi sie odbyc to stopniowo od 1 klasy. Dzieci ktore rozpoczely juz edukacje winny dokonczyc ja bez zmian.
Gimnazjaliści w większości nie chcą powrotu do podstawówki! Chcą zmian środowiska! Rezygnacja z egzaminu z przedmiotów przyrodniczych?! Reforma - to czysta polityka! Nie da się wychować nowego - starego człowieka. Młodzież jest niezależna intelektualnie, wbrew nadziejom MEN. Poza tym ktoś tę reformę musi wprowadzać- nauczyciele. Nie widzę absolutnie żadnego argumentu, który by mnie przekonał.
Ile to ma kosztować? Ktoś policzył koszty? Na to są pieniądze, a choćby na podwyżki nie? Ratowanie miejsc pracy przez ich likwidację? Tak poważną reformę zaczyna się od I klasy! Opowieści o konsultacjach można między bajki włożyć! Nie znam żadnego nauczyciela konsultującego! Wypowiadają się ludzie nie mający żadnego kontaktu z gimnazjum... Ale kiedyś to była świetna szkoła... Która? Wiosną jedno z wrocławskich gimnazjów zorganizowało debatę o gimnazjach z Ludźmi oświaty, policją dla nieletnich, kuratorami sądowymi, politykami. Gościem głównym miała być posłanka PiS. W ostatniej chwili coś jej wypadło, nie przyszła. Do dzisiaj. Zresztą z PO też nikogo nie było (a ma sporo na sumieniu, szczególnie Kluzik - Rostkowska), tylko z Nowoczesnej. Zalewska powtarza to samo od jesieni, a więc przed konsultacjami i po konsultacjach. PiS chce narzucić swoją wizję świata, nie licząc się z nikim i z niczym. Żadna petycja nie pomoże! Tu potrzebne są zdecydowane działania!
Jestem nauczycielem od 31 lat. Pracowałem już w szkole podstawowej 8- klasowej, a później i obecnie w gimnazjum. Jestem nauczycielem fizyki, matematyki i TIK. Podpisałem tę petycję bo uważam, że zmiana - bo to nie jest żadna reforma - którą PiS chce wdrożyć w systemie edukacji jest po prostu cofnięciem się wstecz, zagraża rozwojowi edukacji w Polsce. Żadne z podnoszonych przez PiS zarzutów wobec obecnego systemu nie zostaną przez tą zmianę uleczone. Wysiłek wielu tysięcy nauczycieli, którzy pracowali na rzecz doskonalenia obecnego systemu zostanie zmarnowany. Tak nie postępuje odpowiedzialny rząd, lecz rząd, który chce władzy dla władzy, zmian dla zmian, które mają tylko pokazać jak aktywna jest władza i zaspokoić chorobliwe ambicje nielicznych.
Grozi oświacie wielki chaos.
Nie ma zgody na naukę dwuzmianową z nauczycielami przerzucanymi ze szkoły do szkoły!
Wiele lat uczę w gimnazjum, zawsze w pełni angażując się w proces uczenia i wychowania młodzieży. Nie uważam aby była konieczna taka rewolucja w reformie jaką obecnie proponuje MEN. Absolwenci mojego gimnazjum wielokrotnie mnie odwiedzają dziękując za wysoki poziom edukacji i wspaniałą atmosferę. MEN chce to wszystko zaprzepascić!
| This discussion has been closed. |