Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Jak najbardziej potrzebna petycja. Mam dość zmian w systemie edukacji w Polsce. Tylko w zawodzie nauczyciela wiecznie dokonuje się durnowatych zmian. Co minister to gorsze pomysł, każdy z nich chce błysnąć, ale zamiast pomagać systemowi nauczania to się go wiecznie wywraca. Niby na pierwszym miejscu jest dobro dzieci, a tak naprawdę to chodzi o kasę. Na wsparciu szkół dla dobra uczniów wiecznie się oszczędza.Jeszcze trochę to wrócimy do epoki kamienia łupanego po co? Bo manualnie będą się wszyscy rozwijać.Proponuję pani minister do kamieniołomu.
Dlaczego nikt nie myśli o roczniku sześciolatków? Czy moje dziecko będzie w szkole branżowej mając lat czternaście. Co na to prawo? Młodociany pracownik ma minimum 15 lat. Dzieciaki z października/ grudnia będą miały jeszcz 13 w dniu wyboru szkoły.
Czyżby nasza pamięć była aż tak zawodna ..."Takie będą Rzeczypospolite....." Jakie będą ? ......
która nie odpowiada stylowi życia młodych ludzi.
Szkoły zawodowe na tym stracą bo młodziież nię będzie chciała tracić kolejnych 5 lat na naukę. Lepiej te pieniądze z reformy przekazać na nowoczesne e-podręczniki głównie zawodowe / są kierunki na których podręczniki zatrzymały się na latach 60-tych a nowe są nierentowne dla wydawnictw/ i wyposażenie pracowni w sprzęt adekwatny do potrzeb rynku
propozycja p.minister dla LO : 18 godzin przedmiotów przyrodniczych PRZEZ 4 LATA tzn po 1,5 godziny w każdej klasie fizyki, biologii, chemi, geografii wniosek dla 4 klas wystarczy JEDEN NAUCZYCIEL od wszystkiego!!!!
Albo też za przeproszeniem będziecie latać po 10 szkołach żeby mieć etat !!!!
ZERO rozszerzeń, fakultetów!! Praktycznie brak godzin dyrektorskich.
NAUCZYCIELE SZKÓŁ ŚREDNICH PRZEJRZYJCIE NA OCZY !!!!!
POBUDKA!!!!!
Jeśli mocny uczeń chodzi do słabszej szkoły podstawowej, to obecnie może pójść do mocniejszej placówki w wieku 13 lat (rocznikowo). Jeśli wprowadzilibyśmy system 8+4, to uczeń zyskuje taką możliwość dopiero w wieku 15 lat (rocznikowo).
Można oczywiście podnieść kontrargument o możliwości przepisania się, ale w tych lepszych szkołach może brakować miejsc dla takich osób.
Mam dziecko w 6 klasie któremu ta reforma niszczy marzenia
Jestem przeciwna trwonieniu pieniędzy podatnika. Szkolnictwu potrzebna jest korekta, a nie rewolucja.Gdzie w tym wszystkim dobro dziecka i troska o jego edukację! Opracowywana w pośpiechu podstawa programowa i tworzenie "na akord" podręczników to nie jest droga do rozwoju młodego pokolenia!Na takie niszczycielstwo nie można pozwolić!
| This discussion has been closed. |