Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Gość#1376 Oct 25, 2016, 08:18
Nie zgadzam się na zmiany
Gość#1377 Oct 25, 2016, 08:38
Chaos w oświacie! Reforma" na kolanie " nie przyniesie niczego dobrego. Brak konsrtuktywnych rozwiazań.
Gość#1378 Oct 25, 2016, 08:47
Wyrazam sprzeciw przeciwko niszczeniu dorobku szkolnictwa ostatnich lat. Przeciwko likwidacji gimnazjów i wprowadzaniu chaosu do szkolnictwa.
Gość#1379 Oct 25, 2016, 08:52
Ponieważ jestem przeciwna chaosowi w szkole.
Gość#1380 Oct 25, 2016, 08:54
Nieprzemyślane działania zaszkodzą dzieciom.
Gość#1381 Oct 25, 2016, 10:10
To co chce zrobić Pani minister to jest eksperymentowanie na naszych dzieciach, to nieprzemyślana i wyborcza obietnica, niczym mądrym nie pokryta, jest wiele plusów gimnazjów, po co niszczyć to co było wypracowywane przez lata i sprawdzone. Czy dzieci przez to się zmienią rozwojowo, czy budynek lub inna nazwa zniweluje problemy wychowawcze i trudności tego "głupiego wieku"?????????
Gość#1382 Oct 25, 2016, 17:13
Bo mam już dość!
Gość#1383 Oct 25, 2016, 18:39
Wiedza na temat budowy pantofelka jest w dzisiejszych czasach zupełnie bezużyteczna, przydałaby się konkretna reforma podstawy programowej, sposobu nauczania (wciąż jesteśmy daleko w tyle, a uczniów nie traktuje się po partnersku -duży błąd!) Nie chcę kolejnej zmiany, która wygeneruje potężne koszty, pseudo-nowe podręczniki, pseudo-szkolenia itp. Nie byłam za poprzednią zmianą i nie jestem za tą - znaczenie ma jedynie to co wkładamy dzieciom do głowy i metody nauczania. Na tym powinniśmy się skupić. Reszta to czysty biznes...
Gość#1384 Oct 25, 2016, 19:15
Nie chcę zmian niekorzystnych dla moich dzieci
Gość#1385 Oct 26, 2016, 06:39
Ponieważ w całości neguję zapowiedź "dobrej zmiany" w polskiej edukacji
Gość#1386 Oct 26, 2016, 08:46
Nie zgadzam się na zniszczenie dorobku gimnazjów.
Gość#1387 Oct 26, 2016, 11:59
W obronie moich dzieci przed chaosem i praniem mózgu!
Gość#1388 Oct 26, 2016, 13:32
Mam dość pomysłów tego rządu na niszczenie gimnazjów gdy badania europejskie pokazały, że nasz system edukacji się sprawdził i uczniowie mają świetne wyniki .Dodatkowo brak jest podstawy programowej i nauczyciele i rodzice wraz z uczniami protestują przeciwko temu pomysłowe a rząd chce wprowadzić to siłą.To nie dopuszczalne
Gość#1389 Oct 26, 2016, 13:51
Dla dobra edukacji, mlodziezy, dzieci, nauczycieli, rodzicow
i dobrego rozsadku oraz spojrzenia na jakosc i przyszlosc tej edukacji
i dobrego rozsadku oraz spojrzenia na jakosc i przyszlosc tej edukacji
Gość#1390 Oct 26, 2016, 14:25
Dla polskiej edukacji, dzieci, mlodziezy, rodzicow,przyszlosci szkoly nauczycieli wiedzy itp. Stabilnosci, rzetelnosci i uczciwosci.
Gość#1391 Oct 26, 2016, 14:48
Mam trójkę wnuczków które w tym roku poszły do gimnazjum..Do tej chodziły do szkoły podstawowej na wsi.Mimo że to była bardzo dobra szkoła to teraz widać jak dużo daje im zmiana szkoły.
Gość#1392 Oct 26, 2016, 16:35
Zmiany proponowane przez p. Zalewską nie rozwiążą żadnego z problemów
polskiej szkoły, a stworzą mnóstwo nowych. Nastolatki nadal będą
sprawiały problemy, bo tak jest w tym wieku - ale odsunie się od nich
nauczycieli, którzy przez 15 lat wyspecjalizowali się w "obsłudze" tej
grupy i których praca zaczęła przynosić efekty potwierdzone badaniami.
Przygotowanie infrastruktury szkolnej do takiej zmiany w ciągu jednego
roku jest technicznie i organizacyjnie niewykonalne,a odpowiedzialność
za to rząd lekką ręką zrzuca na władze lokalne. Przecież budynki szkół
podstawowych zostały przystosowane do obecnego systemu; w wielu,
zwłaszcza na wsi, uruchomiono oddziały przedszkolne - tam nie ma gdzie
pomieścić 7 i 8 klasy, a na uruchamianie lokalnych 4-klasówek p.
Minister nie zezwala. Działalność jednej szkoły w dwóch, zwłaszcza
oddalonych od siebie budynkach (dotychczasowej SP i dotychczasowego
gimnazjum) to jakiś absurd organizacyjny (gdzie będzie pedagog?
higienistka? biblioteka? Jak nauczyciele będą przemieszczać się miedzy
jedną a drugą szkoła?). Naiwnością jest wyobrażać sobie, że obecni
uczniowie szkół podstawowych po prostu zostaną tam, gdzie są,
przechodząc do 7. klasy - w wielu miejscach tak się nie da.
Biblioteki szkół podstawowych, obdarzone księgozbiorami likwidowanych
gimnazjów, będą musiały się zreorganizować, znaleźć miejsce na półkach i
połączyć katalogi - to jest ogromna praca, na którą nie ma czasu ani
funduszy; skutecznie zdezorganizuje to ich pracę na kilka lat (większość
bibliotek szkolnych wciąż nie jest skomputeryzowana, a nawet tam gdzie
są, funkcjonują różne, niekompatybilne programy). Notowany od kilku lat
spadek czytelnictwa może być skutkiem zlekceważenia tego problemu przy
poprzedniej reformie.
Gość#1393 Oct 26, 2016, 19:53
Ponieważ obawiam się o edukację mojej córki, która poszła do szkoły jako 6-cio latek i wówczas wiedziałam jakie są etapy edukacji. Gimnazja są przygotowane aby być kolejną częścią edukacji, a agresja będzie również w szkolach 8 letnich - tak zawsze bylo , nikt nie pamięta "fali dla kotów " w szkołach średnich? Pozatym ni3 podoba mi się wprowadzanie zmian w takim tempie i chaosie.
Gość#1394 Oct 27, 2016, 05:48
Uważam ze jesli robic reformę to przemyślana i taka o ktorej wiecej wiadomo. Były zapowiedzi o konsultacjach społecznych i jakos o tym nie słyszałam. Jestem mama 2 dzieci za kilka mc kolejny rok szkolny pełen niewiadomych.
Gość#1395 Oct 27, 2016, 07:16
System edukacji należy zawsze ulepszać, ale to co forsuje siłą minister Zalewska, bez słuchania specjalistów, naukowców i autorytetów, a nawet wbrew swoim własnym słowom sprzed rządów pis, jest powrotem do przeszłości i szkodliwym burzeniem dobrych rozwiązań, które udało się wypracować, jest po prostu głupie. Jestem wściekła!
Gość#1396 Oct 27, 2016, 11:11
Mam wnuczki, które są bardzo zadowolone z Gimnazjum, ich rodzice również. Jestem nauczycielką na emeryturze- i jestem zwolenniczką edukacji o 6 lat a przeciwniczką chaosu jaki się szykuje dzięki brzydko uśmiechającej się p. minister
Gość#1397 Oct 27, 2016, 11:48
Uważam, że reforma w takiej postaci utrudni życie naszym dzieciom, uniemożliwi dostęp do szkół średnich, utrudni dostęp do wyższych uczelni, zaniży poziom nauczania, bo lepiej będą przygotowane do nauki w szkole średniej dzieci które ukończyły gimnazja, których uczą specjaliści i pedagodzy sprawdzeni w pracy z dziećmi w tym wieku. Rozproszenie nauczycieli gimnazjów po wielu szkołach podstawowych będzie bardzo złą decyzją. Polska szkoła pozbędzie się wielu dobrych fachowców, bo tacy głównie decydują się na prace gimnazjach.
Gość#1398 Oct 27, 2016, 15:55
Ponieważ nie zgadzam się na zmiany w systemie edukacji. Likwidacja gimnazjów cofa nas do epoki jaskiniowców i jest przeprowadzana bez konsultacji społecznych!
Gość#1399 Oct 27, 2016, 18:00
Nie zgadzam się na szybkie, nieprzemyślane pseudo reformy. Matka ucznia klasy szóstej.
Gość#1400 Oct 27, 2016, 19:45
Byłam przeciwna reformie wprowadzającej gimnazja, ale teraz, kiedy ten system wreszcie zaczął działać i przynosi efekty, nagłe odwracanie wszystkiego będzie tylko zamieszaniem i rewolucją. Znowu będziemy przez lata dostosowywać programy i system, a cierpieć będą uczniowie. Pamiętajmy, że lepsze jest wrogiem dobrego.
| This discussion has been closed. |