Razem dla gimnazjów! Jestem za utrzymaniem obecnego ustroju szkolnego. Oficjalna petycja ZNP.
Skontaktuj się z autorem petycji
Likwidacja gimnazjum nie wniesie niczego dobrego, dzieci nadal będą borykały się z problemami wychowawczymi, tylko będzie to miało miejsce w szkołach podstawowych.
Gimnazja potrzebują zmniejszenia ilości uczniów w klasie. Procedur dla uczniów łamiących szkolne prawo. Pedagogów i psychologów, którzy pomogą uczniom rozwiązywać ich problemy. Zatrzymanie uczniów na dwa lata w podstawówc niczego nie zmieni. To nie jest dobre rozwiązanie.
Ja martwię się o szkoły podstawowe - szczególnie intergracyjne, które skorzystały z róznych programów i maja u siebie dostosowane szatnie, podjazdy, windy, sale sensoryczne, rehabilitacyjne i logopedyczne. Czy te szkoły nie beda musiały oddać miejsca (sal) na klasopracownie dla dwóch kolejnych roczników.
zmiany sa potrzebne
Gimnazja powinny isnieć nadal, ale w innej formie - szkoły podstawowe powinny być tylko dla dzieci na poziomie klas 1-3 oraz zerówka -jako szkoły elementarne-male dzieic powinny miec wlasną bezpieczna szkołę, dostosowane do ich wieku sale, toalety, place zabaw
a obecne klasy 4-6 oraz dawna 7 klasa - to powino być gimnazjum
szkoły średnie - licea powinny byc jak dawniej 4-letnie
Najbardziej zadziwiający jest dla mnie argument, że nauka w liceum trwa za krótko, bo w tym czasie nie da się przygotować człowieka do matury. Brzmi to tak, jakby wcześniej w szkołach nie uczyli, a przecież już od podstawówki kształcone są umiejętności sprawdzane podczas matury... To jakiś absurd i ogłupianie ludzi. Przecież wystarczy w gimnazjum wprowadzić niektóre treści programowe z liceum- nauczyciele w gimnazjum mają zapewne takie same kompetencje jak ci ze szkoły średniej.
Inwestujmy w gimnazja. Wywracanie systemu do góry nogami to topienie pieniędzy w błocie. Odciąganie uwagi od ucznia w kierunku programów i obudowy reformy. Młodzież jest żywa i prawdziwa, bo latach eksperymentów wypracowano już metody pracy z młodzieżą gimnazjalną, by jednych ujarzmić, drugich pobudzić. Są już pierwsze sukcesy, a ktoś chce to przekreślić! W imię "domniemanego" dobra dziecka!. Dla dobra dziecka, dajcie im spokój i stabilizację!
| This discussion has been closed. |