TAK DLA GIMNAZJUM
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
Małe miasteczko z dzielnicami? Hmh? Ciekawe... Też kończyłem osiem klas w małym miesteczku i było do d... Cieszę się, że starsze dziecko mogło się kształcić w gimnazjum i boję się, że młodsze ta szansa ominie. Do wszystkich, którzy nie zauważają przemian społecznych ostatnich 25 lat: Postęp technologiczny wpłyna istotnie na poziom wiedzy i umiejętności dzieci w każdym wieku. Nie czarujmy się, my w wieku 7 lat przy naszych dzieciach to "przsłowiowe 100 lat za...".
Kto chce chce wrócic do tamtych czasów i nie rozumie, że się nie da, to: idiota, głupek albo stęskniony za komuną!
Jestem matką obecnego 5-klasisty. Mówię NIE pomysłowi likwidacji gimnazjów, bo z obserwacji dzieci znajomych wiem, że to świetny etap edukacji i społecznego wychowywania "już młodzieży". Poza tym aspekt finansowy cofania reformy oświaty też nie pozostanie bez echa dla innych obszarów finansowanych z budżetu państwa. A do tego całe to zamieszanie, na którym najwięcej stracą dzieci. A nawet jesli rząd usilnie będzie chciał przeforsowac swój pomysł, to nie wyobrażam sobie nagłego TRACH, nieważne czy w 2016 r, czy w 2017, że uczniowie 6-tych klas podstawówki po wakacjach będa uczniami klasy 7-ej. Co z ciągłością obecnych programów nauczania??
W 1999 roku byłam przeciwna wprowadzaniu dodatkowego etapu szkolnictwa, ale obecnie jako mama "prawie" 17latki oraz nauczyciel akademicki, zmieniłam zdanie.
Po 10 latach eksperymentów, obecnie (17 lat działania) gimnazja okrzepły i wypracowany styl pracy, który daje efekty.
Po co znowu wywracać do góry nogami strukturę podstawowej edukacji.
Dlaczego tutaj są tylko pozytywne opinie na temat gimnazjum? Jakie konkretne argumenty za gimnazjami? bo ja nie widzę żadnych. Lepszy system szkoły podstawowej. Dzieci szybciej są rozdzielane na 3 kategorie i każda szkoła wyższa będzie trwała dłużej. Usunięcie gimnazjum zwiększy potencjał polskiej młodzieży. Co wprowadza gimnazjum? to że różnie rozwinięte dzieci muszą się dłużej ze sobą męczyć zamiast kształcić się pod wybrany zawód/studia
| This discussion has been closed. |