TAK dla przyjmowania osób uciekających przed prześladowaniami.
Skontaktuj się z autorem petycji
Kiedy po 13-12-1981 wielu Polaków znajdującym się akurat na zachodzie postanowiło zostać tam, chociaż w Polsce nie groziła im śmierć ani nie było bombardowane ich mieszkanie, dostawali prawo pobytu i nikt ich nie pytał o ich wyznanie.
Selekcja uchodźców na podstawie nie ich potrzeb a ich wyznania jest skandaliczne, niemoralne i jako 'dyskryminacja na podstawie religijnej' sprzeczne z prawem.
Najwyższy czas aby w Polsce zamieszkało więcej muzułmanów i społeczność zrozumiała, że to są ludzie dokładnie tacy jak my.
PS: Wiem o czym mówię, mieszkałam i pracowałam przez wiele lat w krajach muzułmańskich.
Re:
Całkiem się zgadam, i moge przyjąc np kobietę z małymi dziećmi (osobny pokój z własną łazienką i kuchenką), lub parę z jednym małym dzieckiem, na własny koszt. Jestem pewna, że znajdzie się więcej takich ludzi, nie tylko w Niemczech, Austrii, WB, Islandii (gdzie takie zorganizowane inicjatywy już istnieją) i nnych lkrajach zachodnich, ale i u nas.
Pomoc uchodźcom
Podpisuję, bo czuję się Europejczykiem. Powiedziałbym "chrześcijaninem", gdyby było żywotne chrześcijaństwo
ewangeliczne, które pięknie wyrażał Norwid: "bo gdy człowiek umiera i o pomoc woła, to ornat drze się w pasy i związuje rany, a faryzeusz idzie obok zadumany". Dziś to Europa zachodnia jest siedzibą wartości chrześcijańskich, których broni wbrew hierarchom i masom "prawdziwych katolików".
stać nie robiąc nic kiedy ludzie tracą życie ?
Udawać, że nic się nie dzieje.... stać nie robiąc nic kiedy ludzie tracą życie ? ...... nie można, nie wolno, ja tego nie akceptuję..... nie wiem jak, ale trzeba pomóc.
Samo podpisanie petycji nic nie da, co robić ? Ludzie sprawiedliwi i soliarni sami chyba musza ogarnąć ten temat, bo nasza władza martwi sie tylko o wynik wyborów i składa puste deklaracje zreszta jak większa część Europy. Szczyty, sryty, ustalenia, rozmowy i nic, a ludzie giną na oczach świata.
Czy ktoś wie, ma pomysł jak bezpośrednio i szybko pomóc tym ludziom ? Jestem skłonna się zaangażować.
Re: Re:
Ja też jestem skłonna się zaangażować. Mąż powiedział, że możemy nawet pojechać i pomóc jednej rodzinie przyjechac do Polski..., może więcej osób jest skłonych się przyłączyć, może cos razem wymyślimy, zorganizujemy ?
Teraz zdajemy egzamin ze swojego człowieczeństwa.
Jest mi wstyd! Strasznie wstyd! Za Polaków, którzy z taką nienawiścią, zaciekłością odnoszą się do spraw uchodźców! I to Polacy którzy tacy dumni są z bycia katolikami! Dumni z Papieża Jana Pawła II! Oni krzyczą dziś najgłośniej. Jak oni mogą nazywać sienie katolikami - tego pojąć nie mogę. Podstawowym przykazaniem jest przykazanie miłości a taka postawa jest całkowicie sprzeczna.
Staram się w miarę możliwości wspierać materialnie PAH
| This discussion has been closed. |