Ustawa dopuszczajaca obrot zywnościa GMO

Thor

/ #6 Ludzie nie dajmy się zwariować

2012-11-21 12:07

Póki co, nie ma dowodów na negatywny wpływ spożywania GMO na ludzki organizm. Większość społeczeństwa uważa, że GMO jest szkodliwe, bo to ostatnio po prostu modne. Myślę, że prędzej zaśmiecimy organizm kolorowymi wodami, barwnikami, słodyczami, E-numerkami, itp niż GMO. Ale zastanówmy się jaki niby składnik w GMO jest taki szkodliwy? Transgeniczne DNA? Bo innych tam się nie wsadza, stąd nazwa. Czyli na tej zasadzie szkodliwe byłyby hybrydy, które znamy i jemy od wieków, jak mięta pieprzowa, gejfiuty, pszenice itp. Rzepak canola nie posiada już szkodliwych kwasu erukowego i glukozylanów, dzięki czemu mamy do dyspozycji olej rzepakowy, dużo atrakcyjniejszy żywieniowo niż np. oliwa z oliwek. Od 30 lat prowadzi się badania GMO (które jednoznacznie nie wykazały szkodliwości), od 20 lat stanowi podstawowe źródło pożywienia w wielu krajach. Czy coś się dzieje? Nic. Sam na działce miałem kiedyś agresto-porzeczkę - niezła była. Gdyby GMP miało wywoływać skutki uboczne to po 18 latach jedzenia pysznych pomidorków z twardą skórka (pierwszy organizm GMO dopuszczony do spożycia) już byśmy zauważyli jego skutki. GMO to nie azbest. Jedyne moim zdaniem realne zagrożenie wynika z przyczyn ekonomicznych, ale to zupełnie inna historia ;)