Komunikacja KMK SSE Czyżyny Kraków

Apel o poprawę dostępności do komunikacji zbiorowej w rejonie Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Czyżynach

Szanowny Panie Prezydencie, Szanowni Radni Miasta Krakowa!

W 2015 roku Specjalna Strefa Ekonomiczna w Czyżynach obchodzi osiemnastolecie działalności. W tym czasie obserwowaliśmy jej dynamicznych rozwój, pojawianie się nowych firm. Wciąż rosnące zatrudnienie jest znakomitym miernikiem sukcesu Strefy - obecnie w biurowcach usytuowanych w SSE w Czyżynach pracuje ponad 5000 osób.

Codziennie te kilka tysięcy pracowników SSE zmaga się z poważnym problemem, jakim jest dojazd do miejsca pracy. Okolice Strefy pozostają komunikacyjną pustynią, co wiele osób skłania do przesiadki w prywatne auta. Najbliższy przystanek tramwajowy usytuowany przy AWF, oddalony jest od starszych biurowców o ok. 400 m lecz od nowszych, zbudowanych w ciągu ostatnich 7 lat, dzieli go ponad 1000 m. Dodatkowo dojście do przystanków od strony ulicy Bora-Komorowskiego jest utrudnione z powodu zalegającego błota, śmieci i usiane kałużami.

W celu rozwiązania tych problemów apelujemy o:

• przesunięcie przystanku tramwajowego "AWF" w okolice skrzyżowania Al. Jana Pawła II z ul. prof. Michała Życzkowskiego. Zmiana ta ułatwi dojście pracownikom Strefy do przystanku, w niewielkim jedynie stopniu utrudniając dojście studentom do budynków AWF i Politechniki Krakowskiej. Konsekwencją tej zmiany  byłaby również likwidacja przystanku "Muzeum Lotnictwa" jako niespełniającego już swojej roli,
  • przeprowadzenie analizy możliwości wprowadzenia linii autobusowej, wjeżdżającej wgłąb Specjalnej Strefy Ekonomicznej ulicami Al. Jana Pawła II a następnie ul. prof. Michała Życzkowskiego w szczególności w godzinach szczytu komunikacyjnego (7.30 – 9.30 oraz 15.30 – 17.30),
  • wprowadzenie dodatkowego przystanku na żądanie w rejonie wjazdu do Strefy od strony ul. Izydora Stella-Sawickiego dla autobusów linii 178, 129 (przy wjeździe na drodze z płyt betonowych)
  • wprowadzenie oznakowanego przejścia dla pieszych na wysokości przewidywanego przystanku na żądanie na ul. Izydora Stella-Sawickiego,
  • uporządkowanie terenu wraz z planem stworzenia chodnika od końca ul. prof. Michała Życzkowskiego w kierunku Al. Gen. Tadeusza Bora-Komorowskiego, który umożliwi bezpieczne i wygodne dojście do przystanków
  • połączenie  w kierunku północnym ul. prof. Michała Życzkowskiego z ul. Stanisława Skarżyńskiego
  • połączenie chodnikiem / utwardzenie ul. prof. Michała Życzkowskiego z ul. Spadochroniarzy
  • niezwłoczne rozpoczęcie prac nad Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego dla terenów SSE Czyżyny i przyległych.

z poważaniem,
Sebastian Ozdoba

Składając podpis, uprawniam Sebastian Ozdoba do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.