Likwidacja Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci w Szp. Bielańskim

Wojewoda mazowiecki

pl. Bankowy 3/5

00-950 Warszawa

­Petycja przeciwko zamknięciu Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci w Szpitalu Bielańskim

Szanowni Państwo,

Rada społeczna Szpitala Bielańskiego na posiedzeniu 29 maja 2017 roku podjęła decyzję o likwidacji Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci. Jest to kolejna próba likwidacji tego oddziału. Poprzednią podjęto pół roku temu, ale dzięki głośnemu protestowi mieszkańców, a także wsparciu m.in. Rzecznika Praw Dziecka, Krajowego i Wojewódzkiego Konsultanta w dziedzinie Chirurgii Dziecięcej oraz Rady Dzielnicy Bielany i części Zarządu Dzielnicy, udało się oddział obronić. Niestety nie na długo.

Zamknięcie oddziału będzie miało fatalne skutki dla dzieci zamieszkałych nie tylko na terenie Bielan, ale także w sąsiednich dzielnicach oraz miejscowościach położonych na północ i północny zachód od Warszawy (przyjeżdżają tu po pomoc dzieci z Bemowa, Białołęki, Legionowa, Jabłonny, Chotomowa, Nowego Dworu Maz., Nieporętu, Serocka, Sochaczewa, Grodziska Maz. i innych miejscowości).

Oddział ten zajmuje się na co dzień leczeniem planowym chorób dotykających znaczną część populacji dziecięcej. Świadczy też całodobowo opiekę w ramach ostrego dyżuru w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym.

Jest to jedyny szpital w północnej części powiatu warszawskiego posiadający zarówno oddział pediatryczny, jak i chirurgiczny, zaplecze neurochirurgiczne, gastroenterologiczne, laryngologiczne, ginekologiczne i możliwość przeprowadzenia pełnej diagnostyki, w tym tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego. W oddziale chirurgicznym dla dzieci wykonuje się ok. 1000 zabiegów operacyjnych rocznie, hospitalizuje ok. 1600 pacjentów. W Oddziale Ratunkowym konsultuje się rocznie 13 000 małych pacjentów chirurgicznych.

Likwidacja oddziału oznacza dla rodziców konieczność szukania pomocy dla dziecka w innych, bardziej odległych szpitalach, co potencjalnie stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wydłużeniu ulegnie czas oczekiwania na przyjęcie w pozostałych  SOR-ach i izbach przyjęć oraz na wykonanie zabiegów planowych w innych placówkach.

W związku z powyższym zdecydowanie sprzeciwiamy się planom zamknięcia Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci w Szpitalu Bielańskim w Warszawie.

Lekarze i pielęgniarki Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci Szpitala Bielańskiego

lekarze i pielęgniarki Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci Szp. Bielańskiego    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam lekarze i pielęgniarki Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci Szp. Bielańskiego do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.