List otwarty do biskupa W. Szlachetki

Ks. dr Wiesław Szlachetka

Biskup Pomocniczy Archidiecezji Gdańskiej

Poruszeni ostatnimi wypowiedziami o. Tadeusza Rydzyka, które padły 5 grudnia 2020, w czasie Najświętszej Ofiary i w obecności między innymi Księdza Biskupa, chcemy jako świeccy wyrazić nasz gniew i sprzeciw.

Słowa o. Rydzyka uważamy za porażające, nieakceptowalne i przekraczające wszelkie granice, tym bardziej, że padły z ust osoby duchownej. W związku z tym, oczekujemy od Księdza Biskupa stanowczej i adekwatnej reakcji na wypowiedź, która przeczy chrześcijaństwu, jest motywem publicznego zgorszenia oraz świadectwem braku wrażliwości na krzywdę ofiar. Jako osoby świeckie oczekujemy, że Biskup naszej diecezji, będący świadkiem tej sytuacji, zareaguje na nią, zdecydowanie nazywając zło po imieniu.

Oczekujemy tego także dlatego, że to na terenie naszej diecezji przez ostatnie lata mieliśmy do czynienia z fundamentalnymi zaniechaniami, zaniedbaniami, biernością i milczeniem. To milczenie raniło ofiary mobbingu i molestowania, sprawiało też ogromny zawód wielu świeckim, czekającym na ewangeliczną postawę swoich duszpasterzy. Na kolejny odcinek tej milczącej sagi nie możemy się zgodzić, widząc przerażające skutki dotychczasowej bierności. Dalsze milczenie w sytuacji, gdy osoba duchowna pozwala sobie na mylenie sprawców z ofiarami, rozmywa nauczanie moralne Kościoła i nazywa zło dobrem, stoi w całkowitej sprzeczności z decyzjami papieża Franciszka i jego oczekiwaniami.

Milczenie Księdza Biskupa w tej sytuacji uważamy za przyznanie słuszności tezom, które w.w. zakonnik głosił z ambony na oczach dostojników kościelnych i przedstawicieli władz. Niezabranie głosu w sposób jasny i czytelny (por. Mt 5, 37) jest i będzie policzkiem dla wszystkich skrzywdzonych i zranionych, którzy czekają na zrozumienie, wrażliwość, uważność i zadośćuczynienie. Będzie zaprzeczeniem wszystkiemu, o czym mówi Ewangelia, a czego od nas wiernych – świeckich i duchownych – oczekuje Chrystus. Będzie akceptacją zła i kolejnym ciosem zadanym wspólnocie, na której nam zależy i której jesteśmy częścią.

Są w polskim Kościele hierarchowie, od których, po serii rozczarowań, niczego już nie oczekujemy. Wierzymy, że od Księdza Biskupa nadal możemy i powinniśmy spodziewać się sprzeciwu wobec zła, znając dorobek, wiedzę i przebytą drogę kapłańską. Z nadzieją mieszającą się z niepokojem, domagamy się więc zdecydowanej reakcji.

Aneta Batko, Anna Bielak, Karolina Czerwińska, Krzysztof Czerwiński, Anna Koziołkiewicz-Kozak, Marcin Kulwas, Barbara Łosik, Roman Miotke, Marta Nowicka, Katarzyna Otczyk, Anna Pociejewska, Małgorzata Rybicka, Ewa Sokołowska, Anna Strzałkowska, Weronika Uziak, Zygmunt Zmuda Trzebiatowski, Justyna Zorn

8 grudnia 2020

Katarzyna Otczyk, Głos Wiernych archidiecezji gdańskiej    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Otczyk, Głos Wiernych archidiecezji gdańskiej do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.