Prośba o odwołanie części ustnej dla tych uczniów, którzy nie zdali jednego przedmiotu w latach, w których matura ustna nie była przeprowadzana.

Sz.P.
Przemysław Czarnek
Minister Edukacji i Nauki

Panie Ministrze,

Jesteśmy bardzo zaniepokojeni sytuacją związaną z  egzaminem maturalnym dla osób poprawiających go w 2023 roku.

Dlatego, zwracamy się do Pana z apelem o to, aby maturzystów, którzy nie zdali egzaminu maturalnego z jednego przedmiotu obowiązkowego w latach ubiegłych i w tym roku chcą go poprawić zwolnić z obowiązkowego od tego roku egzaminu ustanego z języka polskiego i obcego.

Podkreślamy, matury ustne – pomimo kilkuletniego obowiązywania - nadal nie są brane pod uwagę w rekrutacjach na większość kierunków prowadzonych na polskich uczelniach wyższych. Poprawa egzaminu maturalnego na innych zasadach niż „pierwotny egzamin” budzi wśród młodych ludzi poczucie niesprawiedliwości i wywołuje dodatkowy, niepotrzebny stres, który jest spowodowany koniecznością podejścia do egzaminu, do którego nie było się przygotowywanym.

Przykład: uczeń nie zdał w roku 2022 egzaminu maturalnego z matematyki, kiedy nie przeprowadzano  egzaminów ustnych ze względu na pandemię COVID-19. Obecnie będzie przystępował ponownie do egzaminu z matematyki (niezaliczona), a dodatkowo musi przystąpić do egzaminów ustnych (j. polski i język obcy nowożytny), do których w ogóle nie podchodził.

Panie Ministrze, nie chcemy, aby uczniowie szli na łatwiznę. My chcemy żeby mieli szansę zdać egzamin dojrzałości. Tak się stanie jeżeli będą oni mogli zdać na takich samych zasadach jak przy pierwszym podejściu. Dlatego proponujemy inne rozwiązanie. Skoro chce Pan przeprowadzenia ustnej części egzaminów w roku bieżącym dla wszystkich uczniów, to proponujemy, aby dla uczniów poprawiających jeden przedmiot, próg zdawalności był zniesiony i wynosił 0%, tak jak w przypadku przedmiotów na poziomie rozszerzonym.

W imieniu wszystkich zgłaszających się do nas uczniów bardzo Pana prosimy o zrozumienie tej trudnej sytuacji i przychylenie się do naszej prośby. Liczymy na to, że tak się stanie.

Federacja Młodych Socjaldemokratów    Skontaktuj się z autorem petycji