Nadanie imienia Władysława Szpilmana Operze Leśnej w Sopocie

Sopot nieodmiennie kojarzony jest z Miedzynarodowym Festiwalem Piosenki, który od początku lat 60. ubiegłego stulecia odbywa się latem w kurorcie. Pierwszy Międzynarodowy Festiwal Piosenki w Sopocie został zorganizowany 62 lata temu, w sierpniu 1961 roku.

Jego pomysłodawcą był Władysław Szpilman (1911-2000), słynny pianista i kompozytor, bohater filmu „Pianista” Romana Polańskiego.

Propozycja Władysława Szpilmana zorganizowania Festiwalu została zaakceptowana przez ówczesne władze (choć w późniejszym okresie pomysłodawca został za nią zaatakowany przez grupę  powiązaną z partią i SB). Szpilman uważał, że Sopot będzie idealny na tego rodzaju imprezę jako nadmorska miejscowość pełna turystów, którzy chętnie przyjdą na koncerty muzyki rozrywkowej.

Władysław Szpilman organizując międzynarodowy festiwal piosenki w odizolowanej od Zachodu Polsce spowodował, że Sopot stał się miastem bardziej otwartym i różnorodnym. Szpilmanowi udało się zrealizować  odważną, szczególnie jak na tamte czasy wizję, a dzięki jego pomysłowi przez następne lata do Polski przyjeżdżały gwiazdy estrady z całego świata.

Sopot ma niewątpliwie dług wdzięczności wobec człowieka, który spowodował, że miasto w smutnym okresie kiedy Polska oddzielona była od świata żelazną kurtyną nabrało atmosfery międzynarodowej i do dzisiaj jest znane właśnie jako miejsce, gdzie odbywały się słynne festiwale piosenki.

Władysław Szpilman zmarł w 2000 roku. Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim, a także Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski jest postacią, którą, dzięki filmowi „Pianista”, opartym na jego autobiograficznej powieści, poznał cały świat.  Nie doczekał jednak jeszcze jednego uhonorowania, na które niewątpliwie zasługuje.  Artysta nie został  upamiętniony w Sopocie chociażby poprzez nadanie mu honorowego obywatelstwa. Dlatego też jako mieszkańcy Sopotu inicjujemy petycję kierowaną do władz naszego miasta, pod którą chcemy zebrać podpisy poparcia osób, które uważają, że Władysław Szpilman powinien zostać patronem sopockiej Opery Leśnej, która powinna zostać nazwana jego imieniem.

Małgorzata Tarasiewicz, Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Małgorzata Tarasiewicz, Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.