NIE DLA FINANSOWANIA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO

Pani Beata Szydło
WARSZAWA

Szanowna Pani Premier,
Zbulwersowani ostatnimi doniesieniami medialnymi awizującymi finansowanie różnego rodzaju wydatków generowanych przez kościół katolicki, kategorycznie odmawiamy partycypowania w ich finansowaniu z budżetu Państwa w części tworzonej z płaconych przez nas podatków.
W szczególności odmawiamy finansowania:
- tzw. „nauczania religii” w szkołach publicznych,
- dotowania prowadzonej przez niejakiego obywatela Rydzyka pseudo-uczelni wyższej oraz
  rzekomych inwestycji geotermalnych w Toruniu,
- budowy tzw. świątyni opatrzności” w Warszawie,
- organizacji tzw. światowych dni młodzieży w Krakowie,
- utrzymywania tzw. funduszu kościelnego.
Wyżej wymienione cele są dla nas i dla ogromnej części społeczeństwa całkowicie zbędne i wobec konstytucyjnej gwarancji, iż jesteśmy państwem świeckim, winny być finansowane wyłącznie w ramach dobrowolnych, prywatnych zobowiązań poszczególnych wyznawców kościoła.
Domagamy się również sprawiedliwego opodatkowania dochodów kościoła na warunkach takich, jakie stosowane są wobec całego społeczeństwa
Nas, jako osób niewierzących i/lub niepraktykujących nie obchodzą coraz to większe potrzeby finansowe kościoła katolickiego i jego funkcjonariuszy
Kategorycznie wzywamy Panią Premier i wszystkie podległe jej służby do podjęcia zdecydowanych kroków, zmierzających do wyeliminowania z życia naszego kraju sił żerujących na uczciwości, pracowitości i bezsilności obywateli, a przede wszystkim do skutecznej ochrony naszych ciężko wypracowanych dóbr przed pazernością kościoła.
Wara darmozjadom od naszych pieniędzy