NIE dla likwidacji oddziału ginekologii i położnictwa w Szpitalu Miejskim w Elblągu

unnamed110.jpg

Zwracamy się do Państwa o poparcie inicjatywy "NIE dla lilkwidacji oddziału położniczo-ginekologicznego Szpitala Miejskiego w Elblągu". Zgodnie z decyzją Dyrekcji Szpitala, w porozumieniu z Prezydentem Miasta Elbląga oddział ten ma zniknąć z końcem roku 2020. Oddział obsługuje rocznie 700-800 porodów, wykonywane jest w nim okolo 300-400 rożnego rodzaju operacji ginekologicznych, w tym laparoskopowych. Po jego likwidacji ciężar spadnie na szpital wojewódzki, który już teraz jest przeciążony. Wiosną 2020 w czasie czasowego zamknięcia oddziału w szpiatalu miejskim szpital wojewódzki przeżył kryzys. Pacjentki leżały na korytarzach. Prawdopodbnie wzrósł też odsetek powikłań. Tak będzie od 01/01/2021, jeśli nic z tym nie zrobimy. Władze motywują zamknięcie względami ekonomicznymi. W/g wiedzy personelu oddziału hasła te mocno mijają się z rzeczywistością. W Olsztynie są 3 duże szpitale położnicze i 4 oddziały ginekologii. Dalczego w naszym mieście ma zostać tylko 1 oddział? Piszemy tę petycję w swoim imieniu - jako lekarze oddziału, jednak zależy nam glównie na dobru OGÓŁU - rodzących kobiet jak i wszystkich kobiet, które leczyliśmy, leczymy i mamy nadzieję leczyć w naszym oddziale. My sobie poradzimy, ale co z WAMI?

POWIEDZMY STANOWCZE NIE DLA LIKWIDACJI ODDZIAŁU. Poprzyj nasz PROTEST!

lekarze oddziału ginekologii i położnictwa Szpitala Miejskiego    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam lekarze oddziału ginekologii i położnictwa Szpitala Miejskiego do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.