NIE dla likwidacji Zamiejscowego Wydziału Ksiąg Wieczystych w Pucku

W 2020 r. planowane jest oddanie do użytku nowo wybudowanego budynku Sądu Rejonowego w Wejherowie, w którym siedzibę znajdą wszystkie jego wydziały, w tym V Zamiejscowy Wydział Ksiąg Wieczystych z siedzibą w Pucku przy ul. 1 Maja 15.

Likwidacja V Zamiejscowego Wydziału Ksiąg Wieczystych w Pucku i przeniesienie jego zasobów do nowego budynku Sądu Rejonowego w Wejherowie jest decyzją niekorzystną, zarówno z punktu widzenia przede wszystkim mieszkańców Ziemi Puckiej, jak i samorządu Powiatu Puckiego i gmin położonych na jego terenie. Z zasobów Wydziału korzystają pracownicy Starostwa Powiatowego w Pucku oraz urzędów miast i gmin powiatu puckiego. Bieżąca współpraca z pracownikami sądu w Pucku, często realizowana w czasie osobistych wizyt w siedzibie wydziału, znacząco usprawnia realizację nałożonych na urzędy zadań. Szybkie dokonywanie wpisów w księgach wieczystych jest z korzyścią zarówno dla urzędów jak i dla samego Sądu. Zasób znajdujący się w Pucku jest niezbędny do rozstrzygania większości postępowań dotyczących odszkodowań, komunalizacji, wywłaszczeń, zwrotów wywłaszczonych nieruchomości w celu zbadania stanu prawnego nieruchomości. Wszelkie niejasności w postępowaniach wyjaśniane są na miejscu, czasem kilkakrotnie w jednym postępowaniu, co pozwala na oszczędność czasu i pieniędzy na korespondencję. Przeniesienie wydziału spowoduje konieczność każdorazowych wyjazdów do Wejherowa. Referat Ewidencji Gruntów i Budynków Starostwa otrzymuje liczne wnioski (w miesiącu kilkadziesiąt spraw) dotyczących wyjaśnień rozbieżności pomiędzy zapisem w księdze wieczystej  a operatem ewidencyjnym. Wszystkie sprawy wymagają wglądu do akt ksiąg wieczystych, a nie jedynie do elektronicznej księgi wieczystej. Podobnie, badanie starych kart dostępnych tylko  w wersji papierowej i nie poddanych cyfryzacji może się odbywać tylko w siedzibie wydziału. Przeniesienie zasobów wydziału do Wejherowa znacznie przedłuży czas prowadzonych postępowań, utrudni ich realizację jak również podniesie koszty zarówno po stronie urzędów, jak i po stronie Sądu. Aktualnie pracownik Starostwa czy urzędu gminy jest w stanie wykonać samodzielnie kwerendę akt księgi wieczystej i tym samym wykonać fotokopie niezbędnych dokumentów. Po przeniesieniu siedziby część z tych czynności wymagać będzie wymiany korespondencji pomiędzy sądem a urzędem, co wygeneruje dodatkowe koszty i wpłynie na czas postępowania.

Umiejscowienie wydziału ksiąg wieczystych w Pucku jest istotne dla mieszkańców powiatu puckiego. Obecnie wszelkie sprawy związane np. ze sprzedażą nieruchomości (pobranie wypisu z rejestru gruntów, odpisu z księgi wieczystej, zaświadczenia o samodzielności lokalu itd.) można załatwić na miejscu, w Pucku. Po przeniesieniu zasobów wydziału do Wejherowa transakcja sprzedaży nieruchomości u notariusza w Pucku będzie wymagała wcześniejszej wizyty zainteresowanego w Wejherowie. Podniesie to koszty i wydłuży czas, co nie pozostaje bez znaczenia zwłaszcza dla mieszkańców północnych krańców powiatu puckiego, w tym Półwyspu Helskiego. Dla  przykładu odległość pomiędzy Helem a Wejherowem wynosi ponad 60 km, przy czym brak jest bezpośredniego połączenia kolejowego i autobusowego. Nie bez znaczenia jest również okoliczność, że proces przenoszenia zasobów V Zamiejscowego Wydziału Ksiąg Wieczystych w Pucku do siedziby Sądu w Wejherowie uniemożliwi przez pewien czas dostęp do ksiąg wieczystych, a także utrudni kontakt z pracownikami Sądu w celu uzyskania informacji w zakresie współpracy pomiędzy urzędami a Sądem, co znacznie może wydłużyć czas załatwienia określonej sprawy.

Prosimy Pana Ministra o ponowną analizę  i podjęcie decyzji o pozostawieniu wydziału ksiąg wieczystych w Pucku.

Starosta Pucki Jarosław Białk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Starosta Pucki Jarosław Białk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.