NIE dla obostrzeń w powiecie bełchatowskim!

My, mieszkańcy powiatu bełchatowskiego, sprzeciwiamy się wprowadzaniu jakichkolwiek obostrzeń w naszym powiecie.

Przypomnę, iż włączenie powiatu do czerwonej strefy będzie oznaczać:

ZAKAZY

• organizowania dyskotek,
  • prowadzenia klubów nocnych,
  • organizowania imprez kulturalnych czy sportowych
  • działania wesołych miasteczek, parków rozrywki, czy też działania parków rekreacyjnych.

NAKAZY

• Zasłaniania ust i nosa – obowiązek też obowiązuje wszędzie w przestrzeni publicznej. Oznacza to, że maseczkę lub przyłbicę można zdejmować tylko w swoim mieszkaniu lub w domu i na otaczającym go terenie. Wszędzie indziej maseczki lub przyłbice należy nosić przez cały czas (zdejmować je można jedynie podczas posiłków).
  • Handel – klienci sklepów, aptek oraz obiektów usługowych mają obowiązek zasłaniania ust i nosa, stosowania środków do dezynfekcji rąk oraz stosowania rękawiczek jednorazowych.
  • Transport publiczny i zbiorowy – w czerwonej strefie obowiązują limity: 50% miejsc siedzących lub 30% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących określonych w dokumentacji technicznej pojazdu. Oczywiście w pojazdach tego typu należy mieć zasłonięte usta i nos.
  • Restauracje, bary i inne obiekty gastronomiczne – we wszystkich tego typu obiektach obowiązuje zakrywanie ust i nosa, do momentu zajęcia miejsca, przy którym będą spożywane posiłki. Personel również musi nosić maseczki lub przyłbice. Liczba osób, które mogą znajdować się w pomieszczeniu zależy od powierzchni obiektu.
  • Imprezy rodzinne, w tym wesela – w czerwonej strefie w tego typu imprezie może uczestniczyć maksymalnie 50 osób, z wyjątkiem obsługi.
  • Kina – w czerwonej strefie w kinie może przebywać maksymalnie 25% publiczności, oczywiście przy zachowaniu dystansu 1,5 m oraz obowiązku zasłaniania ust i nosa.
  • Siłownie, kluby i centra fitness - w czerwonej strefie obowiązuje limit osób dostosowany do powierzchni. Przyjęto, że może to być 1 osoba na 10 mkw!!

Wyraź swój sprzeciw wobec ograniczaniu twoich praw obywatelskich!

Podpisz petycję!

Andrzej Trawkowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Andrzej Trawkowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.