NIE! dla pomnika żołnierza radzieckiego w Żukowie #IwanOut

My niżej podpisani Mieszkańcy Pomorza domagamy się usunięcia z przestrzeni publicznej pomnika żołnierza radzieckiego usytuowanego w Żukowie przy ulicy Gdyńskiej.

Agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę ponownie otworzyła debatę na temat dekomunizacji w Polsce, która nie została do końca przeprowadzona po przemianach ustrojowych w 89 roku. Apel o usunięcie pomnika nie jest jedynie wyrazem sprzeciwu wobec neoimperialnych zapędów Rosji, ale przede wszystkim dbałością o prawdę historyczną, którą chcemy przekazywać kolejnym pokoleniom. "Pomnik wdzięczności" poległym w "boju z faszyzmem" jest kontynuacją narracji o wyzwoleniu Polski przez ZSRR i elementem fałszującym prawdziwy obraz tamtych czasów. Koszmar "klęski wyzwolenia" mieszkańcy Pomorza znają bardzo dobrze - według szacunków w marcu 1945 roku wywieziono na Sybir ok. czterech i pół tysiąca osób z samego powiatu kartuskiego. Powszechne rabunki, gwałty i morderstwa to nierozłączne elementy "wyzwolenia" co obecnie potwierdza postawa żołnierzy rosyjskich na Ukrainie, którzy jednocześnie przez rosyjską propagandę są przedstawiani jako "wyzwoliciele" walczący z ukraińskimi nazistami.

Zgodnie z zapisami art. 5a i 5b ustawy z dnia 1 kwietnia 2016 r. o zakazie propagowania komunizmu lub innego ustroju totalitarnego przez nazwy jednostek organizacyjnych, jednostek pomocniczych gminy, budowli, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz pomniki, pomniki nie mogą upamiętniać osób, organizacji, wydarzeń lub dat symbolizujących komunizm lub inny ustrój totalitarny, ani w inny sposób takiego ustroju propagować.

Apelujemy do decydentów i przedstawicieli władz państwowych o dekomunizację przestrzeni publicznej, ponieważ jesteśmy to winni ofiarom rosysjkiego totalitaryzmu!! #IwanOut

24802_b.jpg

z wyrazami szacunku,

Mieszkańcy Pomorza

Podpisując, upoważniam Marcin Bełbot do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.