NIE dla wycofania linii 25 z PRĘDOCINKA i BOREK

Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji w Radomiu Dział Przewozów Pasażerskich

Ul. Moniuszki 5 Radom

PETYCJA

My, niżej podpisani, mieszkańcy osiedli Prędocinek, Ustronie, Młodzianów, Południe oraz Borki zwracamy się do Państwa z prośbą o nie zmienianie i pozostawienie trasy linii 25 w takiej wersji, w jakiej ona obowiązuje na dzień dzisiejszy.

W dniu 15.04.2019 na stronie www.mzdik.pl pojawiła się informacja o zmianie trasy linii 25 w obrębie Młodzianowa, Prędocinka, Borek oraz centrum miasta. W naszej opinii taka zmiana jest nie do przyjęcia. Już po raz kolejny zarząd wycofuje z dzielnic takich jak Prędocinek (wycofanie 3) czy Borki (wycofanie 10 i 11) kolejne autobusy. Linia 25 łączy cztery duże blokowiska: Południe, Borki, Ustronie i Prędocinek. Po planowanej zmianie autobus tej linii nie będzie już dojeżdżać do Borek i do Prędocinka. Warto dodać, że na Prędocinku znajdują się dwie duże szkoły: Szkoła Specjalna (PSP nr 12) i Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, do których codziennie dojeżdżają setki uczniów. Linia 25 od zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem m. in. dzięki temu, że jej trasa łączy bezpośrednio Prędocinek z Borkami oraz z Południem, ale także dlatego, że autobus nie wjeżdża do centrum miasta, co powoduje że jest punktualny i szybki. Duże zainteresowanie wynika również z faktu że przejeżdża ona obok sklepu E'Leclerc do którego przyjeżdża wiele mieszkańców różnych części Radomia. Linia 25 jeździ na trasie Prędocinek - Południe od 30 lat na niezmienionej trasie i zawsze była i jest oblegana przez pasażerów. Dlatego jako mieszkańcy korzystający z tego połączenia nie rozumiemy przyczyny zmiany trasy tej linii. Rozumiemy, że istnieje potrzeba zapewnienia innym nowym osiedlom komunikacji, jednakże nie zgadzamy się, aby odbywało się to naszym kosztem.

W przypadku braku możliwości pozostawienia linii 25 w aktualnej wersji, domagamy się, aby została ona zastąpiona poprzez inną linie np. 11. Przedłużenie linii 11 do Prędocinka ulicami Rzeszowską, Wyścigową oraz Armii Krajowej do pętli Os. Prędocinek, a także skorygowanie jej trasy poprzez poprowadzenie jej ulicami 1905 Roku (do Maratońskiej), Limanowskiego mogłoby w dużej części zastąpić linie 25 w miejscach, w których od maja przestanie ona kursować. Liczymy na pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Z poważaniem Mieszkańcy osiedli Prędocinek, Ustronie, Borki i Południe

Kacper Przegaliński, Julia Trojanowska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Kacper Przegaliński, Julia Trojanowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.