NIE dla zmian w kursowaniu linii 176 i 376

Warszawa, 24.01.2019 r.

Dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego

Wiesław Witek

Jako mieszkańcy Białołęki wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec zmian w kursowaniu autobusów 176 i 376. Dotychczasowe kursowanie autobusów obu linii było kompromisowym rozwiązaniem wypracowanym podczas konsultacji społecznych. Godziło interesy osób, liczących na jak najszybszą przesiadkę do tramwaju z interesami osób, chcących dojechać na pl. Hallera, gdzie mieści się m.in. przychodnia czy ZUS.

Obecne zmiany powodują, że autobus 176 będzie kursował co 15 minut w szczycie oraz co pół godziny poza szczytem i w weekendy. Autobus 376 zostanie zlikwidowany. Oznacza to zmniejszenie częstotliwości kursowania autobusów z Białołęki.

Sytuacja komunikacyjna w naszej dzielnicy pozostawia wiele do życzenia. Osoby, które chcą przesiąść się z samochodu do pociągu w Płudach zmuszone są do brodzenia w błocie z powodu braku parkingu. Białołęka nie dysponuje również bogatą siecią połączeń autobusowych.

Zmniejszenie częstotliwości kursowania autobusów jest dla nas niezrozumiałe. Domagamy się wycofania z pomysłu ograniczenia połączeń autobusowych z Choszczówki.

Składając podpis, uprawniam Filip Pelc do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.