NIE DLA ZMIANY NUMERACJI LINII MPK ŁÓDŹ

W czwartek (29.01.15) obradowała Komisja transportowa Rady Miejskiej, na której ZDiT zaprezentował nowy układ komunikacji.
Zmiana numeracji jest głównie kierowana pod osoby z poza miasta oraz te które nierozumieją obecnych wariantów tras typ A czy B.
Turyści i tak nie znają naszego miasta oraz komunikacji mpk a Łodzianie doskonale wiedzą czym obecnie dojadą do celu zmiana wprowadzi tylko nie potrzebne zamieszanie.
Domagamy sie pozostawienia obecnej numeracji nie róbcie z nas drugiej Warszawy.
Pasażerowie będą musieli nauczyć się nowej numeracji linii MPK. Linie autobusowe miejskie mają mieć numery od 100 do 199, podmiejskie od 200 do 299, a skrócone warianty linii miejskich numery od 401 do 499.
Znacznie poważniejsze zmiany szykują się w systemie komunikacyjnym. Przeciwległe dzielnice mają łączyć tylko linie tramwajowe. Linie autobusowe, których trasy pokrywają się z tramwajowymi, mają zostać zlikwidowane. Autobusy będą tylko łączyć sąsiednie dzielnice z pominięciem centrum i dowozić do linii tramwajowych.