Wzywamy do dymisji zarządów sieci Leroy Merlin Polska i Auchan Polska!

Pracownicy Auchan zrzeszeni w związku zawodowym “Solidarność” opublikowali list otwarty, wzywając do wyjścia swojego pracodawcy z Rosji. Handlowa Solidarność wysłała pismo do prezesa Auchan Retail Edgarda Bonte. Związkowcy domagają się podjęcia odważnej decyzji w sprawie opuszczenia rosyjskiego rynku. “Ze zdumieniem i szokiem przyjmujemy informację, że firma [...] wspomaga totalitarny, zbrodniczy system putinowskiej Rosji. Do tego bowiem przyczynia się każde euro lub rubel odprowadzane do rosyjskiego budżetu” - napisali.

Potwierdza to fakt, o którym od dawna mówi Ogólnopolski Bojkot Leroy Merlin. Większość pracowników zatrudnionych w sieci sklepów Auchan i Leroy Merlin solidaryzuje się ze swoimi kolegami z ukraińskiej filii i całym narodem ukraińskim. Za to postawa Zarządów obu sklepów jest wyjątkowo tchórzliwa. Brakuje im odwagi, którą mają ich pracownicy - nigdy nie potępili wprost agresji rosyjskiej, nie nazwali sprawców. Nie wezwali także swoich szefów we Francji do zamknięcia rosyjskich sklepów.

Dlatego jako Ogólnopolski Bojkot Leroy Merlin i Euromaidan-Warszawa, wzywamy zarządy Auchan Polska i Leroy Merlin Polska do posłuchania apelu swoich pracowników. Powinni publicznie wezwać swoich francuskich mocodawców do wycofania się firmy z Rosji. Powiedzieć jasno, że nie będą pracować w firmie, która wspiera rosyjską agresję. Nie można tylko powtarzać, że nie ma się wpływu na centralę w innym kraju. Jeśli takie wezwanie nic nie da, jedyne wyjście które pozostaje to zachowanie honoru i podanie się do dymisji. W ten sposób okażą solidarność z Ukrainą o której tak pięknie zdarza im się czasem mówić.

Ogólnopolski Bojkot Leroy Merlin    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Ogólnopolski Bojkot Leroy Merlin do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.