Ochrona zdrowia pracujących pielęgniarek i położnych.

My niżej podpisani, w trosce o przyszłość polskiego pielęgniarstwa i położnictwa oraz w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pacjentów, zgodnie z opinią konsultanta krajowego w dziedzinie medycyny pracy: "(…) Do chorób związanych z pracą można zaliczyć wybrane choroby układu ruchu, układu krążenia, układu oddechowego, układu pokarmowego, choroby psychiczne, choroby skóry, cukrzycę i niektóre choroby nowotworowe"

POSTULUJEMY:

• o rozszerzenie listy chorób zawodowych o jednostki wynikające z obciążeń doświadczanych w pracy pielęgniarki i położnej oraz
  • wprowadzenie dla grupy zawodowej pielęgniarek i położnych płatnego urlopu na podratowanie zdrowia.
  • zapewnienie opieki psychologicznej

Z racji wykonywania zawodu bardzo obciążającego fizycznie i psychicznie, grupa zawodowa pielęgniarek i położnych zmaga się z wieloma poważnymi dolegliwościami i chorobami. Pojawiają się choroby zwyrodnieniowe, przepukliny, choroby układu krążenia, żylaki, zakażenia szpitalne, zaburzenia snu, choroby tarczycy, podrażniona skóra od środków dezynfekcyjnych, choroby układu oddechowego (wdychanie gazów na blokach operacyjnych), trudności z zajściem w ciążę oraz trudności z jej utrzymaniem. Codzienny kontakt z chorymi zakaźnie, z niebezpiecznymi narzędziami, czy z promieniowaniem jonizującym także stwarza ryzyko środowisko pielęgniarskie na poważne zmiany stanu zdrowia. Środowisko pielęgniarskie i położnicze narażone jest także na problemy zdrowia psychicznego, które związane są bardzo często z przepracowaniem, niemal codziennym kontaktem z cierpieniem i śmiercią chorych, z postępującą roszczeniowością pacjentów i ich rodzin, co skutkuje wypaleniem zawodowym oraz mobbingiem doświadczanym w miejscu pracy. Wszystkie wymienione wyżej zagrożenia potwierdzają badania naukowe wielu autorów, a także Narodowego Instytutu Bezpieczeństwa i Zdrowia Zawodowego.

Wprowadzenie płatnego urlopu dla poratowania zdrowia, zapobiegnie dalszemu pogorszeniu zdrowia personelu pielęgniarskiego i położniczego, czego skutkiem, będzie możliwość pracy zawodowej w dłuższej perspektywie. Natomiast rozszerzenie listy chorób zawodowych umożliwi godne życie osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą już pracować.

Stowarzyszenie Pielęgniarki Cyfrowe

Stowarzyszenie Pielęgniarki Cyfrowe    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Pielęgniarki Cyfrowe do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.