Ochrońmy majestatyczne drzewa przy ul. Na Błonie w Krakowie!

wiąz.jpgPetycja do Prezydenta miasta Krakowa i Rady Miasta Krakowa

My, mieszkańcy Krakowa, na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, działając w interesie publicznym, składamy niniejszą petycję, w której domagamy się ochrony wiekowych drzew rosnących przy ulicy Na Błonie w Krakowie (Bronowice) poprzez nieuchwalenie w obecnej postaci planu zagospodarowania przestrzennego obszaru ”Wiedeńska”.

Uzasadnienie naszej petycji:

Plan zagospodarowania przestrzennego w rejonie ulicy Na Błonie przewiduje dramatyczną zmianę historycznego przebiegu ulicy, z rosnącymi przy niej wiekowymi drzewami. Planuje się poszerzenie drogi do gabarytów wielkomiejskich, z chodnikiem z jednej strony, przewidując przyszłościowo komunikację autobusową dla sąsiednich dzielnic Krakowa. Pragniemy zauważyć że spełnienie tych norm drogowych spowoduje konieczność wycinki rosnących w pasie obecnej drogi kilkusetletnich drzew.

W najwęższym miejscu tej drogi, o szerokości 4,5 metra, rośnie pomnikowy, około 200 letni wiąz szypułkowy o grubości pnia ponad 400 cm, wysokości 28 m, jedno z najbardziej majestatycznych drzew Krakowa. W granicach rezerwy na tą drogę znajdują się również wiekowe lipy, jawory, kasztanowce, wiązy. W naszej ocenie niemożliwe jest poszerzenie tej drogi bez wycinek.

Ulica Na Błonie jest w tej chwili nazbyt ruchliwa, ale służąca wielu pieszym, biegaczom czy rowerzystom udających się z okolicznych osiedli Bronowic w rejon parków i wałów rzeki Rudawy. Pozostawmy tą drogę pełną zieleni kosztem mniejszego ruchu na tej ulicy. Przecież władze naszego Miasta nieustannie deklarują chęć ochrony drzew, stref zielonych i pomników przyrody.

Składając podpis, uprawniam Maria Braniecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.