Pan Robert Soszyński najlepszym kandydatem na prezydenta Warszawy!

Warszawa dn. 06.07.2020

Biuro Regionu Mazowieckiego

Platformy Obywatelskiej

Al. Jerozolimskie 30, I p.

.Nowoczesna,

ul. Nowy Świat 41A,

Szanowni Państwo

Jesteśmy grupą centrowych i liberalnych wyborców, którzy w II turze tegorocznego głosowania na Prezydenta RP stają przed dużym dylematem. Opowiadającą się po stronie bliskich nam wartości, takich jak tolerancja i współpraca europejska, Koalicję Obywatelską reprezentuje bowiem pan Rafał Trzaskowski. Prezydent Warszawy, który swoją polityką transportową wzbudził w nas potężne wątpliwości co do kierunku, w jakim chcą zmierzać Państwa ugrupowania.

Ogromnie rozczarowały nas zarówno decyzje personalne dotyczące Zarządu Dróg Miejskich, jak i bardzo nieszczęśliwa wypowiedź że ograniczenie ruchu samochodowego na rzecz transportu publicznego, to „absolutny priorytet nie tylko dla Pana Prezydenta, ale i wszystkich mieszkańców”. Takie sformułowanie oznaczałoby bowiem brak otwartości na dialog, a wręcz nieprzyjmowanie do wiadomości, iż istnieje grono obywateli mających w tej sprawie inny pogląd.

Mamy ogromną nadzieję, że przywołany przez nas cytat to jedynie efekt nietrafionego doboru słów w stresowej sytuacji oraz że w polityce ogólnopolskiej Pan Prezydent Rafał Trzaskowski pokaże zupełnie inną postawę, adekwatną do etosu zapisanego już w samej nazwie „Koalicja Obywatelska”.

Z tą właśnie nadzieją chcemy zagłosować na Pana Prezydenta Rafała Trzaskowskiego, ale równocześnie apelować do warszawskich struktur Koalicji Obywatelskiej o mocną korektę polityki transportowej oraz o wyraźny gest otwarcia się na konstruktywną dyskusję.

Takim gestem będzie dla nas decyzja o zgłoszeniu Pana Roberta Soszyńskiego jako kandydata w wyborach uzupełniających na Prezydenta Warszawy w razie zwycięstwa Pana Rafała Trzaskowskiego w wyborach na Prezydenta RP.

W dyskusjach o polityce transportowej Miasta Pan Robert Soszyński wykazał się cechami, które powinny wyróżniać zwolenników i polityków Koalicji Obywatelskiej. Udowodnił, iż potrafi pozostać człowiekiem kultury i dialogu nawet wtedy, gdy debata zostaje zdominowana przez środowiska mające do zaoferowania głównie doktrynerstwo i hejt. Wytrwał w tej postawie nawet wtedy, gdy środowiska te uczyniły go na użytek swej propagandy odpowiednikiem Emmanuela Goldsteina z powieści „Rok 1984”.

Dlatego scenariusz:

Pan Rafał Trzaskowski na Prezydenta Polski

Pan Robert Soszyński na prezydenta Warszawy

oznaczałby dla nas, że Polska idzie w stronę dialogu, a Koalicja Obywatelska nadal podziela nasze wartości. Prosimy zatem o decyzje mogące budować w nas przekonanie, iż Koalicję tworzą ugrupowania, które nie tylko liczą na nasze głosy, ale i słuchają naszego głosu.

Andrzej Szczodrak    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Andrzej Szczodrak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.