Petycja do Ministra Finansów o zwolnienie Gminy Sitkówka-Nowiny z tzw. "janosikowego"

Szanowny Panie Ministrze!

Jako mieszkańcy gminy Sitkówka-Nowiny zwracamy się do Pana z prośbą o zwolnienie Gminy Sitkówka-Nowiny z części rocznej kwoty wpłaty do budżetu państwa za 2020 rok w kwocie 2.058.324,00 zł.   W dniu 19 kwietnia 2020 r. gminę Sitkówka-Nowiny dotknęła ogromna tragedia. Na składowisku odpadów chemicznych przy ul. Perłowej w Nowinach wybuchł pożar, podczas którego spaleniu uległy setki ton substancji chemicznych, których pozostałości przedostały się do powietrza atmosferycznego i gleby. Konsekwencje tego wydarzenia są ogromne - jego skutki będą odczuwalne przez wiele lat. Mieszkańcy pobliskich miejscowości boją się o swoje zdrowie i życie, nie opuszczają swoich domów, a przedsiębiorcy mają utrudnione możliwości prowadzenia swych firm. Niestety, to niejedyne składowisko w okolicy. Tuż obok, na sąsiedniej działce przy ul. Składowej w Nowinach, znajduje się kolejne, o podobnym charakterze, do którego usunięcia w trybie art. 26a ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (t.j. Dz. U. 2020 poz. 797) zobowiązał niezwłocznie gminę Sitkówka-Nowiny ŚWIOŚ.   Koszty likwidacji ww. składowiska wyniosą kilka milionów złotych. Z uwagi na poważne zagrożenie dla życia i zdrowia mieszkańców wykonanie usunięcia odpadów i zabezpieczenie przedmiotowych nieruchomości jest dla Gminy zadaniem priorytetowym. Obecnie Gmina nie dysponuje wolnymi środkami finansowymi, ponieważ straty dochodów spowodowane koronawirusem CoV-2 szacowane jest na kilka milionów złotych, a zaciągnięcie kredytu na to zadanie jest niemożliwe, gdyż stanowi ono wydatek bieżący dla Gminy. W marcu br. zrealizowano dochody z tytułu podatku od nieruchomości osób prawnych o prawie 300 tys. zł niższe, niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Jeśli sytuacja się nie pogorszy, to dochody z tego tytułu mogą być zrealizowane o około 2 mln mniejsze niż planowano. Wpływy z podatku dochodowego od osób fizycznych  w kwietniu spadły o prawie 40% w stosunku do kwietnia 2019 r. Plan dochodów z tego tytułu to przeszło 8 mln. zł. Prognozuje się, iż z tego źródła nie wpłynie do budżetu Gminy co najmniej 2-3 mln. zł. Opłata eksploatacyjna to plan 4 mln zł. Należy się spodziewać, że jej realizacja będzie dużo niższa niż zakładano. Ponadto jest wiele innych źródeł dochodów gminy, które nie zostaną w pełni zrealizowane, w tym podatki i opłaty lokalne, takie jak podatek od nieruchomości osób fizycznych, od środków transportowych, oraz dochody z umów cywilnoprawnych, najmu, dzierżawy itp. Z uwagi na realizację mniejszych dochodów bieżących, Gmina jest zmuszona szukać oszczędności w wydatkach bieżących. Konieczność wpłaty tak wysokiej kwoty do budżetu państwa powoduje, iż zwiększa ona wydatki bieżące Gminy. Tym samym pomniejsza różnicę między dochodami bieżącymi, a wydatkami bieżącymi jednostki. Wprowadzenie do budżetu gminy nowego zadania bieżącego, którego koszt przekroczy milion złotych jest obecnie nie możliwe, ponieważ nie zostanie spełniony wymóg art. 242 ust. 1 ustawy o finansach publicznych.   Zapewnienie mieszkańcom bezpieczeństwa poprzez usunięcie zagrażających ich zdrowiu i życiu odpadów winno stanowić priorytet dla władz każdego szczebla administracji. Dlatego szczerze wierzymy, ze przychyli się Pan do naszej prośby, umożliwiając Gminie Sitkówka-Nowiny przeznaczenie środków z tzw. „janosikowego” na rozwiązanie najważniejszego dla nas obecnie problemu.

Mieszkańcy Gminy Sitkówka-Nowiny    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy Gminy Sitkówka-Nowiny do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.