Petycja do Wielkopolskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich w sprawie poprawy bezpieczeństwa na skrzyżowaniu DW194A z ulicą Gdańską w Gnieźnie oraz drogi DW194A z drogą powiatową nr 2213P w Goślinowie

Wielkopolski Zarząd Dróg Wojewódzkich
ul. Wilczak 51
61-623 Poznań

Niniejszym, działając jako przedstawiciele mieszkańców miasta Gniezna i gminy Gniezno, zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa uczestników ruchu na skrzyżowaniu drogi wojewódzkiej nr 194A z ulicą Gdańską w Gnieźnie, a także skrzyżowaniu tej drogi z drogą powiatową nr 2213P w Goślinowie.

Na skrzyżowaniu drogi wojewódzkiej nr 194A z ulicą Gdańską w Gnieźnie mieszkańcy oczekują budowy ronda, które umożliwi bezpieczne przejście przez jezdnie pieszym, uspokoi ruch samochodowy, spowoduje zmniejszenie prędkości pojazdów a także udrożni to skrzyżowanie, w szczególności kierowcom wjeżdżającym na drogę wojewódzką od strony ulicy Gdańskiej i stacji benzynowej LOTOS.

W najbliższym czasie spodziewane jest zwiększenie natężenia ruchu samochodowego na tej drodze wojewódzkiej z kilku powodów:
1. planowanej zmiany oznakowania drogowego związanego z drogą ekspresową S5 odcinek Gniezno – Poznań – Wschód i Mieleszyn – Gniezno i oznakowania przejazdu w kierunku na Poznań i Toruń przez tą drogę wojewódzką,
2. budowy restauracji KFC w niedalekiej odległości od skrzyżowania, przy ul. Gdańskiej (przy rondzie J. Kaczmarskiego),
3. inwestycji firmy TOSHIBA na nieruchomości położonej w bliskim sąsiedztwie skrzyżowania.

Wybudowanie ronda na tym skrzyżowaniu uznać należy za niezbędne i priorytetowe, albowiem w sposób wymierny i zdecydowany wpłynie ono na poprawę funkcjonowania mieszkańców miasta Gniezna i gminy Gniezno, zwiększy bezpieczeństwo na w/w drogach, udrożni wyjazd na drogę wojewódzką i ograniczy korki samochodowe w tym rejonie.

Jednocześnie wnosimy o zmianę organizacji ruchu na skrzyżowaniu drogi wojewódzkiej nr 194A z drogą powiatową nr 2213P w Goślinowie poprzez stworzenie pasów wjazdu i wyjazdu na tą drogę powiatową. Ze względu na natężenie ruchu samochodowego korzystanie z tego skrzyżowania przez mieszkańców pobliskich miejscowości jest znacznie utrudnione. W najbliższej przyszłości należy się spodziewać znacznego zwiększenia natężenia ruchu na tym skrzyżowaniu z przyczyn wskazanych wyżej.

Wioletta Nawrocka, Tomasz Dzionek    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wioletta Nawrocka, Tomasz Dzionek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.