Petycja na rzecz budowy skateparku na terenie gminy Gierałtowice

Młodzież, Mieszkańcy Gminy, oraz osoby popierające nasze działania, zwracają się z petycją do władz Miasta o wybudowanie Skateparku na terenie gminy Gierałtowice.

Skatepark to miejsce czynnego wypoczynku młodych ludzi w dzisiejszych czasach.
Coraz więcej jest osób, które czynnie uprawiają sporty ekstremalne. Niestety do tego potrzeba miejsca, w którym można bezpiecznie jeździć, na przykład na deskorolce, rolkach czy BMXie. Obecnie w naszej gminie młodzież nie ma możliwości uprawiania tego sportu.

W pobliżu naszego miasta najbliższy Skatepark znajduje się w Orzeszu. Dla wielu młodych osób jest to za daleko, aby przedostać się tam samemu.

Argumentem, który przemawia za budową takiego obiektu w gminie Gierałtowice, jest przede wszystkim bezpieczeństwo tych młodych ludzi, którzy bardzo często wykorzystują do ćwiczeń ruchliwe ulice. Nie możemy dopuścić, by komuś stała się krzywda. Na wydzielonym placu zabaw młodzież nie będzie nikomu przeszkadzała i znajdzie w końcu miejsce do ćwiczeń, zamiast wykorzystywać do tego miejsca nieprzystosowane, tj. np.przyuliczne krawężniki lub przystanki autobusowe, na których naprawę Urząd Miasta przeznacza ok. 100 tys. złotych rocznie.

Młodzież z naszej gminy, niestety nie ma odpowiedniego miejsca, terenu do spędzania aktywnie czasu.

Dzięki zbudowaniu skateparku w naszej gminie, będziemy mogli urozmaicić życie młodych mieszkańców gminy oraz sprowadzić zawodowców, którzy prowadzą zawody na skalę lokalną, jak również ogólnokrajową.

Podpisując się pod tym pismem, prosimy Władze Gminy Gierałtowice o przeznaczenie na lata 2020-2021 pieniędzy na projekt i budowę Skateparku, oraz dołożenie wszelkich starań, by ten obiekt wpisał się w rys naszego miasta.

W imieniu młodzieży

Amelia Walasz
pomysłodawca budowy Skateparku w Gminie Gierałtowice

Podpisując, upoważniam Amelia Walasz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.