Petycja o modyfikację skrzyżowania ul.Herbsta oraz ul.Pileckiego na warszawskim Ursynowie.

W związku z wieloletnimi problemami komunikacyjnymi uprzejmie prosimy o podjęcie wszelkich kroków aby zmodyfikować istniejące już skrzyżowanie ul.Herbsta z ul.Pileckiego na warszawskim Ursynowie.

Obecnie możliwy jest jedynie skręt z ul.Herbsta w prawo oraz w lewo w ul.Pileckiego. Zmiana ma polegać na połączeniu ul.Herbsta z ul.Zięby umożliwiając tym samym ruch na wprost w obie strony, skręt z ul.Zięby w lewo w stronę ul.Puławskiej oraz skręt w lewo z ul.Pileckiego w ul.Herbsta.

Tego typu modyfikacja w dużej mierze ułatwi zarówno obecnym, jak i przyszłym mieszkańcom ul.Zięby oraz okolicznych osiedli poruszanie się po Ursynowie. Na bieżąco powstają tam nowe inwestycje, w związku z czym grupa osób zainteresowanych w/w zmianą wciąż rośnie. Dodatkowo znajdują się tam również budynki biurowe, gdzie pracuje znaczna grupa osób. Codzienne dojazdy oraz powroty z pracy są dość problematyczne, a przerobienie skrzyżowania pomoże, usprawni i zdecydowanie skróci podróże.

Część z nas, czy to mieszkańców, czy pracowników okolicznych budynków, codziennie odwozi w drodze do pracy swoje pociechy do żłobka/przedszkola/szkoły. Wszyscy wiemy, że każde 5 minut rano jest na wagę złota, natomiast obecne skrzyżowanie wymusza często jazdę zupełnie naokoło i zamiast kilku minut droga do szkoły/pracy wydłuża się o co najmniej kilkanaście tak naprawdę niepotrzebnych.

Dodatkowym atutem wprowadzenia zmian będzie rozładowanie wjazdu powrotnego z pracy na Ursynów. Obecnie jedynym zjazdem z ul.Puławskiej na Ursynów Północny jest lewoskęt z ul.Pileckiego w ul.Ciszewskiego. Ulica Herbsta jest doskonałą poprzeczną, która mogłaby  rozluźnić korki proponując alternatywny przejazd Mieszkańcom posiadającym adresy przed ul.Ciszewskiego.

Bardzo prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby oraz podjęcie działań prowadzących do, w miarę możliwości, jak najszybszej modyfikacji rzeczonego skrzyżowania.

Z góry serdecznie dziękujemy za pomoc,

Mieszkańcy

Składając podpis, uprawniam Anna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.