Petycja o nadanie imienia Księstwa Cieszyńskiego rondu zlokalizowanemu na skrzyżowaniu ulic Bobreckiej i Hajduka w Cieszynie

Jako mieszkańcy Cieszyna, Śląska Cieszyńskiego oraz sympatycy regionu zwracamy się z wnioskiem o nadanie imienia Księstwa Cieszyńskiego rondu zlokalizowanemu na skrzyżowaniu ulic Bobreckiej i Hajduka w Cieszynie.

Księstwo Cieszyńskie funkcjonowało na naszych ziemiach ponad sześćset lat i dało podwaliny całokształtowi kultury i tradycji jaka pozwoliła żyjącym tu ludziom przeżyć trudne XX stulecie i wejść w trzecie millennium wyznając wartości mówiące, że lepiej zacierać granice niż je tworzyć.

Kiedy w Cieszynie powstaje właśnie nowy dworzec autobusowo kolejowy jest dla nas bardzo ważne aby przybywający do grodu nad Olzą goście czuli się, że są witani przez otwartą i przyjaźnie nastawioną społeczność. Gestem takiego przywitania może być właśnie umiejscowienie przy samym dworcu obiektu, który swą nazwą przypominającą piękne czasy Księstwa Cieszyńskiego będzie dawał osobom przybywającym z różnych zakątków naszego regionu poczucie więzi Cieszyna z ich miejscowościami, a gościom z dalszych stron będzie dawał pretekst do poznania kart wspaniałej historii miejsca, do którego przyjechali.

Aleksander Górny    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.