Petycja o przywrócenie finansowania BĄDŹ EDU! w TDSz w Wałbrzych

Widzowie, przyjaciele, twórcy Teatru Dramatycznego im. J. Szaniawskiego w Wałbrzychu
zwracamy się do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz członów komisji oceniającej wnioski złożone w ramach Programów Ministra – z prośbą o przywrócenie dofinansowania programu BĄDŹ EDU! Wałbrzyskiego Teatru Dramatycznego w 2017 roku.
BĄDŹ EDU! To cykl wydarzeń organizujący działania edukacyjne, pedagogiczne i popularyzatorskie wałbrzyskiego teatru.
BĄDŹ EDU! 2017, jest kontynuacją zeszłorocznego BĄDŹ EDU! 2016, i w ogromnej mierze zależny jest od Ministerialnej Dotacji. Jest mocno obecny na mapie działań kulturalnych w Wałbrzychu i opiera się na wysiłku organizacyjnym teatru, zaangażowaniu wielu twórców z różnych dziedzin, widzów, społeczników, nauczycieli i uczniów. Efektem ambitnego programu, który zdobył partnerów i sprzymierzeńców wśród ważnych polskich pisarzy, wydawnictw, reżyserów, festiwali, i zyskał czynną aprobatę dużego grona widzów (od kilkulatków do seniorów) – jest sieć działań teatralnych, warsztatowych, społecznych, muzycznych, filmowych itd., dla widzów zupełnie bezpłatnych, a przygotowanych na najwyższym poziomie artystycznym, włączających w życie artystyczne (po stronie twórców) – wałbrzyskich nauczycieli, historyków, uczestników Uniwersytetów Trzeciego Wieku, rodziców z małymi dziećmi i lokalne środowiska zaangażowane w oddolną pracę społeczną.
Dzięki programowi BĄDŹ EDU! wałbrzyski Teatr Dramatyczny tętni życiem, jest miejscem spotkań, realizacji i radości, otwartym dla wszystkich chętnych, niezależnie od światopoglądu i doświadczenia.
Jednocześnie, w ocenie Ministerstwa, projekt BĄDŹ EDU! 2017 uzyskał aż 55 punktów (na 60) w ocenie merytorycznej i 9 (na 10) w ocenie organizacyjnej, czyli znalazł się w czołówce wszystkich zgłoszonych wniosków. O braku dotacji zadecydowała ocena strategiczna.
Odbierając dotację programowi BĄDŹ EDU! odbierają Państwo możliwość obcowania z profesjonalnie przygotowaną kulturą widzom niezamożnym, najmłodszym, uczniom szkół podstawowych, gimnazjów i ponadgimnazjalnym, którzy uczęszczali na nasze czytania wraz z nauczycielami, osobom starszym, emerytom, w szczególności studentom Uniwersytetów Trzeciego Wieku (z którymi Teatr nawiązał kontakty i włączył w obieg teatralny podczas produkcji interdyscyplinarnego, społecznego spektaklu „Schubert…”).
Pomóżcie, jeśli znacie program BĄDŹ EDU!, jeśli uważacie że Dramatyczny w Wałbrzychu zasługuje na wsparcie.
Bez tego programu Dramatyczny zacznie więdnąć.

Podpisali:

Widzowie, przyjaciele, twórcy Teatru Dramatycznego im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Widzowie, przyjaciele, twórcy Teatru Dramatycznego im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.