Petycja o utworzenie Miejsca Aktywności Lokalnej na Starym Mokotowie odpowiadającego na potrzeby mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem aktywizacji osób starszych w lokalu przy Puławskiej 20/Narbu

Podmiot wnoszący petycję:

Niezrzeszona grupa mieszkanek i mieszkańców Starego Mokotowa

Sz. P. Rafał Trzaskowski

Prezydent Miasta Warszawy

Plac Bankowy 3/5

00-950 Warszawa                       sekretariatprezydenta@um.warszawa.pl

Sz. P. Rafał Miastowski

Burmistrz Dzielnicy Mokotów

Ul. Rakowiecka 25/27

02-517 Warszawa                                                                      mokotow.burmistrz@um.warszawa.pl

PETYCJA

Dotyczy: Lokalu Puławska 20/Narbutta 2 przeznaczonego na wynajem

Petycja o utworzenie Miejsca Aktywności Lokalnej na Starym Mokotowie odpowiadającego na potrzeby mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem aktywizacji osób starszych w lokalu  przy Puławskiej 20/Narbutta 2 i w związku z tym o wyłączenie lokalu z konkursu komercyjnego.

Szanowny Panie Prezydencie,

Szanowny Panie Burmistrzu,

My, mieszkanki i mieszkańcy Starego Mokotowa oraz osoby wspierające, zwracamy się z prośbą o wyłączenie lokalu użytkowego na parterze budynku przy ul. Puławskiej 20/Narbutta 2 z konkursu na komercyjny najem lokali użytkowych z zasobu Gminy. Prosimy o przeznaczenie tego lokalu na Miejsce Aktywności Lokalnej.

Odczuwamy brak miejsca dostępnego dla wszystkich i służącego mieszkańcom Starego Mokotowa. Jako społeczność tworzymy sąsiedzką grupę w mediach społecznościowych, codziennie pomagamy sobie wzajemnie. Dwukrotnie zorganizowaliśmy Wigilię dla Samotnych Seniorów – naszych sąsiadów. To wydarzenie pokazało nam, jak ważne są oddolne, realne, działania, które budują wspólnotę sąsiedzką, jak bardzo ludzie potrzebują być i działać razem i to nie tylko od święta.

Seniorów jest na Starym Mokotowie bardzo wielu, często są to niezwykłe osoby, zasłużone dla miasta i kraju. Wiemy wszyscy z danych demograficznych, że seniorów będzie przybywać. W naszej okolicy brakuje miejsca, w którym sąsiedzkie spotkania mogłyby się odbywać na co dzień.

Dlatego NIE zgadzamy się na kolejny bank, aptekę czy komercyjny lokal z cenami wykraczającymi poza skromny budżet mieszkańców i mieszkanek naszej okolicy. Takich miejsc jest wokół dużo, na odcinku ulicy Puławskiej między ul. Rakowiecką a ul. Madalińskiego, mamy już 14 restauracji, jest też wiele sklepów.

Nawiązaliśmy życzliwy kontakt z przedstawicielami Wspólnoty Mieszkaniowej Puławska 20/Narbutta 2. Członkinie i członkowie Wspólnoty Mieszkaniowej z którymi mieliśmy okazję porozmawiać wolą, aby w lokalu na parterze ich kamienicy było Miejsce Aktywności Lokalnej, niż  duża gastronomia czy bank.

Zaś przed spotkaniem z władzami Dzielnicy Mokotów zapytaliśmy mieszkańców i przechodniów, jakie są ich marzenia i potrzeby (w formie odpowiedzi na pytanie „Co tu ma być?”). Zgłaszane spontanicznie pomysły zostały uporządkowane i okazało się, że potrzebne jest MIEJSCE SPOŁECZNO-KULTURALNE /AKTYWNOŚCI LOKALNEJ, w którym mogłyby się mieścić:

- kawiarnia z dużą ilością roślin,

- biblioteczka/prenumerata czasopism,

- punkt różnych napraw w ramach pomocy sąsiedzkiej,

- warsztat samoobsługowy (maszyna do szycia, proste narzędzia stolarskie itp.),

- wielopokoleniowe spotkania edukacyjno-warsztatowe, wykłady

- miejsce wymiany/dzielenia: ubrań, książek, roślin, zabawek, doświadczeń/myśli,

- klub gier planszowych,

- miejsce do wspólnej sąsiedzkiej aktywności ruchowej: joga, taniec i inne.

Społeczna aktywność wokół przeznaczenia lokalu została zauważona również przez media – artykuł Marty Sapały „Nikt nam nie powie, co mamy robić” w Tygodniku Powszechnym https://www.tygodnikpowszechny.pl/nikt-nam-nie-powie-co-mamy-robic-159445 . O naszych działaniach pisano też na łamach lokalnych, mokotowskich informatorów na Facebooku, tj. „Dzień Dobry Mokotów” oraz „Mokotów - co? gdzie? kiedy? conamokotowie.pl”, co w obydwu przypadkach spotkało się z pozytywnym odbiorem czytelników.

W naszej sprawie odbyły się już dwa konstruktywne spotkania z przedstawicielami władz Dzielnicy Mokotów, z którymi jesteśmy w bieżącym kontakcie.

Panie Prezydencie! Panie Burmistrzu!

Prosimy Panów o życzliwe wsparcie naszej inicjatywy.

Doceniamy dotychczasowe starania Panów o szeroko rozumiany dobrostan mieszkańców i wobec tego  liczymy nie tylko na Panów zrozumienie; mamy nadzieję, że możemy tez liczyć na to, że aktywnie pomogą nam Panowie w tworzeniu miejsca  nowej jakości.

Zależy nam na tym, aby wszystkie zalety lokalu usytuowanego na rogu Puławskiej i Narbutta: dobra lokalizacja, dobry dojazd, dostępność dla seniorów oraz osób z niepełnosprawnością, a także odpowiedni metraż, jasne wnętrza, duże witryny – zostały wykorzystane dla dobra naszej społeczności. Wierzymy, że właśnie  przekazanie tak atrakcyjnego lokalu ludziom,  ze szczególnym uwzględnieniem ich potrzeb (w tym: aktywizacji seniorów), będzie zgodne z programem działań władz samorządowych i z wartościami, na których chcemy – i Samorząd, i my, mieszkańcy – budować  lepsze życie w naszym mieście.

Chcemy pokazać, że da się to razem zrobić! Mieszkańcy i Samorząd, razem.

Pozostając z wyrazami głębokiego szacunku,

Grupa Inicjatywna (alfabetycznie):    Patrycja Armada, Urszula Dragan, Katarzyna Kotiuk, Janina Zaczek-Peplinska, Małgorzata Ritterschild, Zbigniew Rykowski, Kornelia Tryzno 65428707_2372240576165147_8694720962114879488_o.jpg

65466348_2372329712822900_2850887660589809664_n.jpg

65319732_2372329812822890_7788302113255194624_n.jpg

64690567_2372329922822879_6128682834040193024_n.jpg

Grupa Inicjatywna Stary Mokotów    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Grupa Inicjatywna Stary Mokotów do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.