Petycja o wybudowanie pomnika "Małej Włókniarki" w Łodzi

1. DSC075081.jpg

Do tej pory nie doczekaliśmy się w Łodzi jakiegokolwiek pomnika upamiętniającego trud i ofiarę dzieci pracujących w XIX-wiecznych łódzkich fabrykach. Według statystyk z 1897 r. nieletni do lat 14 stanowili ok. 10% zatrudnionych w przemyśle. Nieludzkie warunki pracy po kilkanaście godzin dziennie, utracone dzieciństwo i wykonywanie ciężkich robót przez najmłodsze dzieci, nawet w wieku 8 lat, to niestety realia przemysłowej Łodzi. Już same te fakty przemawiają za tym, że pomnik upamiętniający "małych włókniarzy" powinien powstać wiele dekad temu.

W związku z tym my, niżej podpisani, zwracamy się do Prezydent Miasta Łodzi z petycją o wybudowanie pomnika „Małej Włókniarki” w Łodzi. Uważamy, że pomnik ten powinien powstać w najbliższym sąsiedztwie najbardziej reprezentacyjnych zabytków miasta – Fabryki i Pałacu Poznańskiego, na skwerze przy ul. Ogrodowej 16 (obecny Plac WOŚP przy hotelu Puro). Dziecięcy kontekst "Małej Włókniarki" w naturalny sposób korespondowałby z niedawno odsłoniętym pomnikiem WOŚP - "Sercem Łodzi".

Uważamy, że Łodzi brakuje pomników upamiętniających historię i dziedzictwo naszego miasta oraz naszych przodków. Chcemy pomnika, który bezpośrednio odnosi się do naszej historii i naszej tożsamości.

Projekt pomnika powinien zostać wykonany przez profesjonalnego łódzkiego artystę i stanowić realistyczne przedstawienie postaci dziecka naturalnych rozmiarów 1:1, wyposażoną w atrybuty związane z pracą w XIX-wiecznej fabryce (fartuch robotnicy, czółenko maszyny tkackiej, szpula z nawiniętą nicią itp.).

Samuel Szatkowski, Stowarzyszenie "Kontra - Łódzki Watchdog"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Samuel Szatkowski, Stowarzyszenie "Kontra - Łódzki Watchdog" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.