Petycja o zmianę logo na oficjalnej stronie Instytutu Psychologii UJ

Instytut Psychologii

Uniwersytet Jagielloński

My, niżej podpisani, studenci, absolwenci i pracownicy Instytutu Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, wyrażamy swój sprzeciw wobec pełnych nienawiści, podłości, ignorancji i homofobii wypowiedzi polityków. Nie chcemy być obojętni, gdy głowa państwa i inne osoby publiczne, zamiast jednoczyć, dzielą ludzi na lepszych i gorszych, dehumanizując jedną z grup społecznych, tym samym narażając jej członków na wykluczenie i pogardę. Opowiadamy się za postawą zgodną ze stanem wiedzy naukowej, poszanowaniem dla każdej jednostki bez względu na jakąkolwiek cechę i prawami człowieka, których w przestrzeni publicznej zaczyna się niektórym odmawiać. Wobec tego wnosimy o tymczasową lub, w zależności od potrzeby, trwałą zmianę logo na zdjęciu profilowym Instytutu Psychologii UJ na zaproponowane poniżej.

lgbt_ips.jpg

Składając podpis, uprawniam Mikołaj Buczel do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.