Petycja w sprawie budowy placu zabaw w Opolu na ulicy Hubala

Opole, 16.03.2018

Prezes Zarządu Spoldzielni Mieszkaniowej

mgr Adam Jaroch

UL. Sosnkowskiego 40-42, 45-254 Opole

Zwracam się z prośbą  do Prezesa Zarządu Spoldzielni Mieszkaniowej w Opolu, o wybudowanie nowego, nowoczesnego i bezpiecznego placu zabaw dla dzieci, na placu przy ulicy Hubala (pomiędzy blokami 13, 14, 16,17), który aktualnie jest wielkim nieużytkiem, wychodkiem dla psów oraz miejscem do libacji alkoholowych.

Niniejszym celem,  jako rodziców  i osób, którym leży na sercu dobro najmłodszych,  jest uzyskanie wsparcia lokalnych władz dla inicjatywy zmierzającej do zapewnienia warunków aktywnej i bezpiecznej zabawy dla wszystkich mieszkających w okolicy dzieci, niezależnie od statusu materialnego i społecznego rodziców.  Chcielibyśmy zwrócić uwagę na fakt, iż ilość dzieci zamieszkujących w rejonie starego zwmu, w tym na ulicy Hubala jest relatywnie duża,  a miejsc do zabawy jest niewiele. Zaznaczę tez, iż Nasze osiedle robi sie coraz mlodsze.

Niestety nie wszyscy  rodzice mają środki i warunki, by zapewnić swoim pociechom odpowiednie warunki do zabawy i rozwoju, pomyślmy zatem jak wspólnie możemy im pomóc.

Uważam, że ten betonowy, bezuczyteczny plac jest idealnym miejscem do powstania dużego placu zabaw, zorganizowanego dla dzieci w różnym wieku, nie tylko z ulicy Hubala ale i najbliższych okolic, gdyz bylby to jedyny taki duzy, nowoczesny plac zabaw, na ktorym moglyby sie ze soba spotkac dzieci z calego osiedla. Taki idealny plac zabaw powinien być ogrodzony.  Powinien mieć części wydzielone dla dzieci najmłodszych,  średnich, starszych i powinien zapewniać nie tylko możliwość zabawy w piaskownicy i nawiązaniu kontaktów z innymi dziećmi ale także odpowiednią dla wieku dawkę ruchu po przez np.zjeżdżaniu na zjeżdżalni,  skakaniu na trampolinie, wspinaniu się po ściankach,  drabinkach czy huśtaniu na huśtawkach.

Nie zapominajmy, że wygodny tryb życia w komforcie cywilizacyjnym często wiąże się z rezygnowaniem przez dzieci z reakcji ruchowej i sportu, co prowadzi do niesprawności rozwojowych, wad postawy, nerwic neurowegetatywnych, niewydolności mięśniowej,  otyłości, cukrzycy i wielu innych tzw.chorób cywilizacyjnych. Uważam że przy istnieniu możliwości częściowego sfinansowania budowy placu zabaw z różnych źródeł (np. Z funduszy unijnych) taki plac zabaw powinien powstać w tym rejonie jak najszybciej. Należy pamiętać, że dzieci szybko rosną i nie mozemy czekac na plac zabaw kilka lat.

Wierzymy, że Pan Prezes oraz Zarząd Spółdzielni zgodzą się ze mna, iż taka inwestycja jest tej części osiedla konieczna i uczynią wszystko co w ich mocy aby ten cel został osiągnięty. Zmieńmy ten szary, brzydki obraz pod naszymi oknami na cos kolorowego, co bedzie tętnilo życiem, bo dzieci to nic innego jak radość i życie. Bardzo proszę w imieniu rodziców, naszych dzieci i własnych,  stwórzmy coś niepowtarzalnego i pokażmy ze potrafimy o nasze dzieci zadbać.

Mieszkańcy Opola i ul. Hubala.

15209749988291.jpg