PETYCJA W SPRAWIE OBRONY DR MAŁGORZATY BROŻ-PUSZ ORAZ WSZYSTKICH LEKARZY, KTÓRZY ODWAŻYLI SIĘ LECZYĆ COVID19

Dr Małgorzata Broż-Pusz narażała swoje zdrowie i życie skutecznie lecząc swoich pacjentów z chorobą Covid19 a teraz sama potrzebuje naszego wsparcia.

Pani Doktor podczas pandemii była tam gdzie inni lekarze bali się wejść – była w naszych domach, była w swojej przychodni gdzie przyjmowała wszystkich pacjentów bez wyjątku. Jako jedna z nielicznych lekarzy w Polsce od początku była przy pacjentach, nie izolując się od nich, była ich wsparciem dosłownie o każdej porze dnia i nocy za co teraz grozi jej kara w wysokości 50 000 złotych nałożona w drodze postępowania. Rzecznik Praw Pacjenta zarzuca dr Małgorzacie Broż-Pusz „bezprawne, zorganizowane działania lub zaniechania mające na celu pozbawienie lub ograniczenie prawa pacjentów do świadczeń, o których mowa w art.6 ust.1 ustawy”. Lekarz, który każdego dnia wielokrotnie ubierał się w strój ochronny i dzielnie kroczył do swoich pacjentów narażając zdrowie swoje i swoich najbliższych jest posądzany o „zaniechanie”? O co zatem powinni zostać osądzeni lekarze, którzy zamknęli swoje drzwi przed potrzebującymi chorymi, lekarze, którzy leczyli przez telefon i Ci, którzy swoim zaniechaniem doprowadzili do nadmiarowych śmierci wielu Polaków ponieważ „bali” się leczyć.

Warto wspomnieć, że zgodnie z Ustawą o Zawodzie Lekarza,  każdy lekarz ma prawo stosować leki poza wskazaniami rejestracyjnymi dla danego specyfiku, zgodnie z własnym doświadczeniem i wiedzą medyczną, co potwierdził w grudniu 2020 roku  Minister Zdrowia. Metoda leczenia stosowana przez dr Małgorzatę Broż-Pusz została opracowana przez dr Włodzimierza Bodnara i znalazła uznanie międzynarodowe. Dlatego żądamy od Rzecznika Praw Pacjenta, dla którego najważniejszym powinno być skuteczne leczenie chorego, natychmiastowego wycofania jakichkolwiek zarzutów wobec dr Małgorzaty Broż-Pusz.

Jeżeli tak jak my, nie zgadzasz się z tym, aby lekarze opierający się na maksymie "Salus aegroti suprema lex” – „Zdrowie pacjenta jest najwyższym prawem” byli karani za wykonywanie swojego zawodu, za poświęcenie, narażanie zdrowia podpisz petycję i podaj dalej.

Pacjenci

Podpisując, upoważniam Sylwia do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.