Petycja w sprawie rzetelności przekazu poznańskich mediów

Prezydent Miasta Poznania  Jacek Jaśkowiak

Plac Kolegiacki 17

61-841 Poznań

Pełnomocniczka Prezydenta Miasta Poznania  ds. polityki równościowej Stella  Gołębiewska

Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych

ul. 3  maja 46

61-728 Poznań

3. Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu

Wydział Spraw Obywatelskich

Dyrektor Wydziału Anna Napierała

Aleja Niepodległości 16/18

61-713 Poznań

4. Wielkopolska Wojewódzka Stacja Sanitarno -  Epidemiologiczna

ul. Zygmunta Noskowskiego 23

61-705 Poznań

Radio Poznań w ostatnim czasie wyemitowało kilka audycji na temat życia seksualnego Polek i Polaków.

Nie zgadzamy się na publikowanie szkodliwych  i wprowadzających w błąd  opinię publiczną treści, niemających poparcia w aktualnej wiedzy i badaniach (w tym epidemiologicznych) dotyczących seksualności Polek i Polaków oraz  propagowanie obraźliwych i dyskredytujących treści  -  literka Q w "nazwie LGBTQ - oznaczała tych dziwnych", również geje i lesbijki, osoby bi i trans zostały przez rozmówcę określeni mianem niepasujących do normalności.  - audycja z dnia 21.07.2020

Szkodliwym jest  przedstawienie nierzetelnych i nieprawdziwych danych, dotyczących zachorowalności na choroby weneryczne (w  tym zakażeń HIV) co może skutkować dezinformacją i zagrożeniem dla zdrowia seksualnego wszystkich Polek i Polaków.

Z aktualnych statystyk wynika bowiem, że najbardziej zarażonymi osobami są heteroseksualne osoby poniżej 18 roku życia i powyżej 50 roku życia.

Wprowadzanie ich w błąd może skutkować efektem zwiększenia ilości  zakażeń  w tych grupach ryzyka.

Klasyfikując grupę gejów i lesbijek jako grupę,  wśród której najbardziej rozprzestrzenia się  zakażenie wirusem HIV podtrzymuje  się  rozpowszechniony mit  służący dyskryminacji a także demonizuje się osoby nieheteronormatywne.

Od wielu lat Główny Inspektorat Sanitarny, w szczególności Dział Epidemiologii,  w swoich działaniach oświatowo - edukacyjnych prowadzi profilaktykę i edukację dekonstruując błędne przekonania.

Podpisując tę petycję prosimy o reakcję w tej sprawie.

Z wyrazami głębokiego niepokoju -

Sylwia Wojtysiak - pedagożka, promotorka zdrowia, certyfikowana specjalistka psychoterapii uzależnień, seksuolożka, certyfikowana konsultantka i profilaktyczka ds. HIV/AIDS, psychoterapeutka w  Poznańskim Ośrodku Psychoterapii Integratywnej)

Joanna Gożdzikiewicz - Łappo - rekomendowany psychoterapeuta  Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Integratywnej, Przewodnicząca  Komisji ds. Odpowiedzialności Społecznej  i Humanitaryzmu, psychoterapeutka w Strefie Poznania

Składając podpis, uprawniam Sylwia Wojtysiak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.