Petycja w sprawie ułaskawienia Damiana R. z Kołobrzegu

Pan Bronisław Komorowski
Prezydent RP

Szanowny Panie Prezydencie,

My niżej podpisani, prosimy Pana Prezydenta o akt łaski dla Damiana R. z Kołobrzegu, który został skazany na 10 lat pozbawienia wolności, za obronę życia swojej rodziny oraz własnego. Ten akt, jakże bohaterski stawiając swoje życie na szali przeciwko dwóm bandytom, którzy wtargnęli do mieszkania skazanego. Niewiele myśląc, zdając sobie sprawę z rzeczywistego zagrożenia życia, bronił swojej rodziny, swojego miru domowego oraz siebie samego. Biorąc pod uwagę młody wiek skazanego i wymierzoną mu karę, to ta irracjonalna decyzja sądu może wpłynąć na psychikę Damiana, iż za uratowanie życia, zostanie pozbawiony swojego na lat 10. Polskie prawo daje przywileje bandytom w momencie, kiedy zostanie przekroczona granica obrony koniecznej. Nie ma możliwości mówienia o przekroczeniu granic obrony koniecznej w sytuacji gdy ktoś wymachuje pistoletem pneumatycznym oraz pałką teleskopową w twoim domu.

Jednocześnie chcemy prosić Pana Prezydenta, by zwrócił uwagę na przepisy obrony koniecznej i podjął kroki, które z napastnika/bandyty nie będą robić poszkodowanego, gdyż sytuację w której poszkodowany staje się zbrodniarzem występuje coraz częściej.

Przemysław Czekaj    Skontaktuj się z autorem petycji