PETYCJA W SPRAWIE ZDROWEGO ŻYWIENIA

My rodzice uczniów Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Pyrzowicach oraz dzieci uczęszczających do Niepublicznego Przedszkola w Pyrzowicach wnosimy petycję do Dyrektora szkoły/przedszkola o dokonanie wewnętrznej analizy stanu faktycznego, panującego w Jednostce w przedmiocie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych w szkole/przedszkolu.

Od wielu miesięcy poruszamy i analizujemy między sobą tematy dotyczące żywienia naszych dzieci i na początku chcielibyśmy aby zostały wprowadzone choć minimalne zmiany. Niestety widzimy, że często jedzenie dla naszych dzieci jest robione z półproduktów są to gotowe przekąski, garmażerka, wędliny gorszej jakości (przykładowe produkty serek monte, soczek, gotowe kluski parowe, pierogi mrożone ). Nie zgadzamy się z takim sposobem żywienia naszych dzieci tym bardziej, że sami jesteśmy coraz bardziej świadomi, żeby żywić się zdrowo i przygotowujemy posiłki od podstaw. Nie zgadzamy się aby stawka żywieniowa była wydawana na produkty gotowe: słodkie deserki, zapychacze, słodycze, soczki, czy bardzo drogie mrożone warzywa, owoce, sosy i zupy w sezonie. Większość posiłków może zostać przygotowane w zamian za gotowy produkt np. zamiast gotowego soku świeży kompot, zamiast gotowego serka naleśnik, racuch, kisiel, budyń, upieczone ciasto z sezonowymi owocami ponadto herbata z cytryną, kakao, mleko, koktajl ze świeżych owoców, świeże pierogi, świeże kluski parowe z musem przygotowanym z owoców, świeże warzywa, świeże surówki, przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe.

Apelujemy o racjonalne i odpowiedzialne gospodarowanie finansami.

Oczekujemy placówki przyjaznej rodzicom, chętnej do współpracy oraz otwartej na zmiany. Pragniemy zwrócić uwagę na jadłospisy i zawartość talerzy naszych dzieci. Przecież to ważne aby od najmłodszych lat tworzyć dobre nawyki żywieniowe. Naszym celem jest aby dzieci jadły posiłki przyrządzone ze zdrowych, świeżych produktów a nie żywność wysoko przetworzoną.

Zatem biorąc pod uwagę powyższe, wnosimy petycję w przedmiocie o podjęcie przez Dyrektora Szkoły stosownych działań i analizy kupowanych produktów do przygotowania posiłków dla naszych dzieci.

Rada Rodziców Przeszkola i Szkoły w Pyrzowicach    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rada Rodziców Przeszkola i Szkoły w Pyrzowicach do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.