Petycja ws. wprowadzenia głosowania przez internet podczas wyborów prezydenckich 10 maja!

Przedstawiciele władz Ministrowie oraz Marszałek Sejmu RP nie widzą potrzeby przełożenia terminu wyborów w związku z pandemią koronawirusa. Dlatego w obliczu zagrożenia i w trosce o dobre demokracji domagamy się przyśpieszonych prac legislacyjnych nad wprowadzeniem możliwości głosowania przez internet.

Jak donoszą eksperci i przedstawiciele nauki wiele osób może jeszcze w maju pozostawać na kwarantannie domowej bądź przebywać w szpitalach. W związku z tym powinniśmy zapewnić obywatelom możliwość realizowania praw zagwarantowanych w art. 62 Konstytucji RP, które stanowią o prawie do głosowania m.in w wyborach prezydenckich.

Proszę o popracie petycji jako wyraz troski o bezpieczeństwo obywateli i kondycję naszej demokracji.

To dla nasz szansa, aby wzorem chociaby Estonii wprowadzić możliwość głosowania przez internet we wszystkich wyborach w Polsce.

Jacek Bury

Senator RP

Jacek Bury Senator RP    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Jacek Bury Senator RP do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.