Poparcie dla personelu pomocniczego w szpitalach

W dniu 16.09.2021 został wysłany list do Ministra Zdrowia Pana Adama Niedzielskiego. Jeżeli popierasz treść poniższego listu i chcesz wesprzeć personel pomocniczy szpitali podpisz petycję.

16.09.2021

Szanowny Panie Ministrze

My pracownicy pomocniczy szpitala w Brzesku, informujemy, że czujemy się niedoceniani i oszukani przez Ministra Niedzielskiego i Polski Rząd. Od wielu lat nasze pensje są na poziomie minimalnym bez premii i dodatków. To wynagrodzenia nieadekwatne do zwiększającego się zakresu zadań i odpowiedzialności w związku z pandemią korona wirusa.

Z racji, że jesteśmy nagminnie pomijani przy wynagrodzeniach czy dodatkach do pensji, chcielibyśmy przedstawić zakres obowiązków jaki nas obowiązuje.

Jak również zadać pytanie czy można wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiegokolwiek szpitala bez tych czynności? :

-Toaleta pacjentów,

- Wydawanie posiłków i karmienie pacjentów,

-Segregacja pościeli i jej transport do pralni,

-Transport pobranych materiałów do badań,

-Sprzątanie i dezynfekcja sal i innych pomieszczeń szpitalnych,

-Przygotowanie zwłok do transportu,

Używamy detergentów, płynów, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

Również w naszym zawodzie brakuje rąk do pracy przez co wykonujemy pracę na kilku odcinkach czy nawet kilku oddziałach.

Pracujemy w dni wolne i święta.

Chcielibyśmy aby za słowami rządu, słowami Ministra Niedzielskiego szły również czyny.

Minister Zdrowia mówił w mediach o 1000 złotych podwyżek dla salowych, jednak słowa nie dotrzymał.

W obecnej sytuacji gdy artykuły spożywcze ciągle drożeją, gdy wzrosły ceny wszystkich produktów i usług jest trudno, aby pensja, którą otrzymujemy starczała na godne życie.

Nasze zarobki oscylują w granicach najniższej krajowej.

Czy byłby Pan w stanie utrzymać siebie i rodzinę za 2100 złotych miesięcznie, przy obecnym stanie rzeczy?

Trudno nam zrozumieć dlaczego jesteśmy traktowani jak ludzie drugiej kategorii.

Oczekujemy tylko godnej płacy za naszą ciężką pracę.

Z poważaniem personel pomocniczy

Podpisując, upoważniam Bernadeta do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.