Prośba o zmianę decyzji z 5.3.2020

Do: Szanowna Pani lek. Dorota Konaszczuk
Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wielkopolskim

Szanowna Pani Inspektor! My, niżej podpisani, zwracamy się do Pani z prośbą o nieusuwanie Pani Inspektor Caban-Korbas ze stanowiska szefa Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Słubicach.

Zachowanie i wypowiedź Pani Inspektor Caban-Korbas podczas posiedzenia Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w dniu 4.03.2020 r. z pewnością było częściowo niestosowne, szczególnie w aspekcie omawiania na forum publicznym sytuacji życiowej pacjenta dotkniętego koronawirusem. Pozostała część wypowiedzi natomiast, podana lekko i nieco z przymrużeniem oka, zawierała wiele merytorycznych i wartościowych uwag dotyczących zasad higieny i postępowania w obliczu zagrożenia epidemią. Wystąpienie Pani Caban-Korbas nie miało, w założeniu, dotrzeć do mas - stało się jednak inaczej, dzięki viralowemu udostępnianiu tegoż. W ostatecznym rozrachunku stało się tak, że wiedza przekazywana przez Panią Inspektor dotarła do wielu "zwyczajnych" ludzi.

Dodatkowo uważamy, że w obliczu zagrożenia epidemią, roszady kadrowe w strategicznych dla walki z koronawirusem instytucjach są niebezpieczne i wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.

Jesteśmy przekonani, że istnieją inne niż dyscyplinarne zwolnienie z pracy narzędzia, po które Wojewódzki Inspektor Sanitarny jest w stanie sięgnąć, by wyrazić swoją dezaprobatę dla naruszenia prywatności pacjenta przez Panią Inspektor Caban-Korbas.

My, niżej podpisani, zwracamy się do Szanownej Pani o ponowne przemyślenie swojego stanowiska i przywrócenie Pani Inspektor Caban-Korbas na stanowisko szefa Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Słubicach, jednocześnie wymierzając jej inną, mniej dotkliwą karę.

Z wyrazami szacunku.

Składając podpis, uprawniam Maciej Bedryło do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.