Prośba studentów UWM w Olsztynie

Szanowny Panie Rektorze,

Jako studenci UWM w Olsztynie, zwracamy się z prośbą o przedłużenie zajęć zdalnych.

Zaostrzająca się sytuacja epidemiologiczna w kraju i wzrost liczby zachorowań na koronawirusa, szczególnie na nowy wariant Omikron, napawa nas niepewnością i obawami związanymi ze zdrowiem i życiem naszym, i naszych bliskich. Powrót na zajęcia stacjonarne i spędzanie zajęć w salach pośród dużej ilości osób, niesie za sobą ryzyko zwiększonej transmisji wirusa i wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania. Na co dzień wszyscy chronimy się przed zakażeniami i przebywaniem w dużych zbiorowiskach ludzkich, niestety podczas stacjonarnego nauczania będzie to skomplikowane. Dodatkowo większa ilość z nas, jest spoza Olsztyna co przekłada się na sytuacje finansową. Wynajmujący nam mieszkania bądź pokoje, niezbyt przychylnie podchodzą do sytuacji w której nagle rezygnujemy z mieszkania bądź wynajmujemy je na krótki okres. Powrót na zajęcia stacjonarne, dla wielu z nas jest ciężkim kawałkiem chleba, ponieważ sytuacje finansowe niejednokrotnie nie są dobre. Powrót, wiąże się również z kolejnymi kłopotami w szukaniu lokalu, część studentów  zrezygnowała ze swoich stancji.Pracowaliśmy wytrwale przez okres edukacji zdalnej w trosce o bezpieczeństwo nasze i wykładowców i dalej w tym trwając chcielibyśmy prosić o możliwość przedłużenia edukacji zdalnej.

Prosimy o rozpatrzenie naszej petycji, wzięcie pod uwagę aktualnej sytuacji która ma charakter rozwojowy oraz prosimy o informację zwrotną.

Studenci UWM

Podpisując, upoważniam Studenci UWM do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.