Protest przeciwko budowie nowego bloku za wieżowcem nr 1 na os. Kosmonautów

My, mieszkańcy osiedla Kosmonautów stanowczo protestujemy przeciwko budowie nowego bloku na terenie płatnego parkingu za wieżowcem numer 1.

Władze spółdzelni oraz administracji osiedla Kosmonautów nie uwzględniają potrzeb mieszkańców tego osiedla.

Poprzez budowę trasy tramwajowej do Naramowic miasto odebrało osiedlu spory teren, zabierając tak cenne dla mieszkańców miejsca parkingowe.

Dodatkowo ZDM wprowadził nową organizację miejc parkingowych na terenie osiedla, zabierając mieszkańcom ponad setkę miejsc parkingowych.

Pomysł budowania nowego bloku i zabrania kolejnych miejsc, gdzie można zostawić samochód budzi nasz stanowczy sprzeciw. Nie wierzymy zapewnieniom, że powstaną tam miejsca parkingowe powszechnie dostępne dla mieszkańców.  Mamy przekonanie graniczące z pewnością, że miejsca zostaną sprzedane nabywcom mieszkań w tym budynku.

Mieszkańcy potrzebują miejsc parkingowych. W miejsce projektowanego bloku mieszkalnego należałoby wybudować parking wielopoziomowy, co ułatwiłoby funkcjonowanie mieszkańcom na co dzień.

Argumenty, że zyski ze sprzedaży mieszkań trafią do kasy osiedla i pozwolą na modernizację budynków i infrastruktury osiedla nie przekonują nas. W końcu po to mamy coraz wyższy fundusz remontowy, aby te koszty pokrywać.

W imieniu mieszkańców osiedla Kosmonautów

Monika Kozubek

Podpisując, upoważniam Monika Kozubek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.