Przeciw przeniesieniu Zespołu Szkół Plastycznych na Grochową

Zwracamy się do uczniów, absolwentów, nauczycieli, przyjaciół wrocławskiego Plastyka o podpisanie petycji przeciwko przeniesieniu Zespołu Szkół Plastycznych we Wrocławiu z ul. Piotra Skargi na ul. Grochową.

Informujemy, że otrzymaliśmy informację o planach przeniesienia siedziby naszej szkoły do obecnego budynku V LO przy ulicy Grochowej już od 1 września 2017 roku. Finalna decyzja ma zapaść na posiedzeniu Rady Miejskiej Wrocławia 9 lutego.

Nie zgadzamy się na przeniesienie szkoły do budynku na ul. Grochową, ponieważ:

- w tym roku wrocławski Plastyk obchodzi swoje 70-lecie istnienia w kamienicy przy Piotra Skargi 23. W miejscu o niepowtarzalnej atmosferze, pełnym sztuki i wspomnień wielu pokoleń artystów. Prace nad obchodami 70-lecia są już na zaawansowanym etapie i trudno sobie wyobrazić przeprowadzkę w połowie roku;

- lokalizacja w centrum Wrocławia pomaga uczniom dojeżdżającym z różnych części Wrocławia i Polski dotrzeć na czas do szkoły, nie tracąc dodatkowo czasu na dojazdy (blisko dworca PKP, PKS, dogodny dojazd do bursy);

- centralna lokalizacja pomaga nam również pozostawać w stałym kontakcie z życiem kulturalnym Wrocławia - współpracujemy z galeriami sztuki, muzeami, teatrami. Te działania są częścią programu nauczania oraz misją naszej szkoły;

- często bierzemy udział w warsztatach organizowanych przez Akademię Sztuk Pięknych, również zlokalizowaną w centrum, i dzięki stałej współpracy z uczelnią, poznajemy artystów, nowe technologie i postawy twórcze;

- w okolicy naszej szkoły znajdują się liczne, inspirujące miejsca do plenerowych działań artystycznych - rysunkowych, malarskich, fotograficznych, performatywnych;

- budynek zaproponowany na nową lokalizację nie jest dostosowany do potrzeb i specyfiki pracy szkoły plastycznej oraz znajduje sie w złym stanie technicznym;

- jako jedyna państwowa szkoła plastyczna we Wrocławiu jesteśmy unikatowym ośrodkiem kształcącym młodzież w obszarze kultury, współtworzymy wrocławską kulturę.

Ze względu na wyjątkowy charakter naszej placówki oraz ilość godzin, które uczniowie spędzają w jej murach, pozbawianie nas tych nielicznych przywilejów wydaje nam się bardzo niesprawiedliwe.

Dziękujemy za poparcie

Zespół Szkół Plastycznych im. Stanisława Kopystyńskiego we Wrocławiu

Składając podpis, uprawniam ZSP Wrocław do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.