Przywrócenie kursowania autobusów na linii: Borowie-Parysów-Garwolin

UWAGA! W DNIU 30.08.2019 r. PETYCJA WRAZ Z PODPISAMI ZOSTAŁA ZŁOŻONA DO: WÓJT GMINY BOROWIE, WÓJT GMINY PARYSÓW ORAZ DO WIADOMOŚCI FIRMIE UTJ WOŁOSZKA.
USTAWA O PETYCJACH PRZEWIDUJE PUBLIKACJĘ TREŚCI NINIEJSZEJ PETYCJI NA STRONACH INTERNETOWYCH ORGANU, DO KTÓREGO WPŁYNĘŁA (art. 8 u.o.p.).

Pan,
Janusz Wołoszka.
Przedsiębiorstwo Janusz Wołoszka - Usługi Transportowe

My, niżej podpisani mieszkańcy gmin Parysów i Borowie, zwracamy się do Pana o podjęcie niezwłocznych działań w celu nie zawieszania komunikacji autobusowej na trasie Borowie-Garwolin.
      Miejscowości położone w gminach: Borowie (Jaźwiny, Gózd) oraz Parysów (Starowola, Parysów, Słup) nigdy nie miały najlepszych połączeń. W naszych miejscowościach autobusy pojawiają się rzadko, co stanowi duże utrudnienie dla osób pracujących lub uczących się w znacznej odległości od miejsca zamieszkania. Obecnie, zamiast rozwijać sieć komunikacyjną, pozbawia się nas linii autobusowej, która dla wielu mieszkańców była jedyną dogodną możliwością dostania się do pracy lub szkoły. Przez to czujemy się coraz bardziej odizolowani od sąsiednich obszarów.
      Autobusy na trasie Borowie-Garwolin według informacji podanych na Państwa stronie przestaną kursować z dniem 1 września 2019 r. Nie każdy ma możliwość dojazdu samochodem. Wiadomo też, że wielu naszych młodych mieszkańców złożyło dokumenty do szkół średnich w Garwolinie oraz szkół podstawowych w Parysowie oraz w Borowiu, część już uczy się w tych placówkach. Po wakacjach uczniowie będą musieli dostać się do szkół w ww. miejscowościach. Zawieszenie linii również będzie ogromnym utrudnieniem dla osób starszych, które obecnie mają szansę dojazdu autobusami do przychodni i aptek w Parysowie i Borowiu, ale również dla osób dojeżdżających na badania do Garwolina. Kłopot będą miały także osoby, których miejsca pracy znajdują się w Garwolinie, Borowiu i w Parysowie - bez linii Borowie-Garwolin będą one trudno dostępne.
      W porównaniu z innymi firmami transportowymi aubobusy firmy Wołoszka posiadają konkurencyjną cenę biletów, komfort podróży jest na wysokim poziomie, trasa przebiega przez mniejsze miejscowości oraz odjazdy odbywają się w dogodnych dla Mieszkańców godzinach.

W związku z powyższym oczekujemy od Pana, jako Właściciela firmy, podjęcia pilnych kroków zmierzających do rozwiązania tego problemu. Sprawna i częsta komunikacja jest obecnie podstawą codziennego funkcjonowania i mieszkańcy wsi nie są tutaj wyjątkiem.

Wierzymy, że samorząd: Wójt Gminy Borowie oraz Wójt Gminy Parysów nie pozostawią nas bez wsparcia w tak trudnej sytuacji.

Mieszkańcy gmin Borowie oraz Parysów    Skontaktuj się z autorem petycji