Ratujmy zabytkowe wille przy Forcie Bema

ul. Nowy Świat 18/20

PETYCJA

Dotyczy: budynków przy ul. Waldorffa 28 i 30 na warszawskim Bemowie

My niżej podpisani, zwracamy się do Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z uprzejmą prośbą o podjęcie natychmiastowych działań kontrolnych i wydanie nakazu zabezpieczenia dwóch budynków, będących w okresie międzywojennym częścią Zespołu Wytwórni Amunicji nr 1 przy Forcie Bema.

Cały zespół budynków zrealizowanych według projektu architekta Aleksandra Sygietyńskiego w okresie 20-lecia międzywojennego jest cennym przykładem architektury dworkowej. Budynki położone przy ul. Waldorffa 28 i 30 były przeznaczone na domy mieszkalne dla oficerów. Teren wraz z zabudowaniami, w 2021 r., decyzją MWKZ został wpisany do rejestru zabytków nieruchomych województwa mazowieckiego. Od tamtej pory budynki będące przedmiotem petycji uległy kilkukrotnym pożarom, a ich stan zachowania znacznie się pogorszył, o czym świadczy brak pokrycia dachowego budynku przy ul. Waldorffa 30 i niewystarczające zabezpieczenie folią dekarską (liczne ubytki i uszkodzenia) dachu budynku przy ul. Waldorffa 28, przez co opady atmosferyczne dostają się do wnętrz budynków, co widać na zdjęciach załączonych poniżej.DJI_00811.JPG

Fot.1: budynek przy ul. Waldorffa 30, styczeń 2024 r.

DJI_0086.JPG

Fot.2: budynek przy ul. Waldorffa 28, styczeń 2024 r.

Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami: Art. 5. Opieka nad zabytkiem sprawowana przez jego właściciela lub posiadacza polega, w szczególności, na zapewnieniu warunków:

1) naukowego badania i dokumentowania zabytku;

2) prowadzenia prac konserwatorskich, restauratorskich i robót budowlanych przy zabytku;

3) zabezpieczenia i utrzymania zabytku oraz jego otoczenia w jak najlepszym stanie;

4) korzystania z zabytku w sposób zapewniający trwałe zachowanie jego wartości;

5) popularyzowania i upowszechniania wiedzy o zabytku oraz jego znaczeniu dla historii i kultury.

Biorąc pod uwagę powyższe, i analizując stan obiektów in situ, uważamy że właściciele przedmiotowych budynków nie wywiązują się ze swoich obowiązków wynikających z ustawy, co prowadzi do dalszej degradacji i utraty coraz większej części substancji zabytkowej (np. ceramicznych dachówek czy więźby dachowej), a tym samym do obniżenia ich wartości architektonicznej. Jak wskazał MWKZ w swojej decyzji z 2021 r. o wpisie do rejestru zabytków: (…) „Przedmiotowy zespół stanowi na terenie Warszawy unikatowy przykład zabudowy o charakterze powojskowym, obejmującej czytelny do czasów współczesnych kompleks administracyjny i mieszkaniowo-rekreacyjny” (…), dlatego też tak istotne jest zachowanie dawnego Zespołu Wytwórni Amunicji nr 1 w jak najlepszym możliwym stanie. Warto również dodać, że budynki są chronione zarówno indywidualnym wpisem do rejestru zabytków, jak też jako zespół urbanistyczny. Wnosimy jak we wstępie.

Organizatorem petycji jest Stowarzyszenie „Kamień i co?”, działające na rzecz ochrony zabytków na terenie województwa mazowieckiego, a w szczególności m.st. Warszawy i zarejestrowane w ewidencji stowarzyszeń zwykłych Prezydenta m.st.Warszawy pod numerem 173. Przedstawicielem uprawnionym do samodzielnej reprezentacji Stowarzyszenia jest Grzegorz Niemczyk, co potwierdza załączony do petycji Statut Stowarzyszenia.

Załączniki:

1. Petycja

2. Statut Stowarzyszenia

Grzegorz Niemczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Grzegorz Niemczyk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.