#rodzimyrazem Przywrócenie porodów rodzinnych ze zdrowym partnerem! Porody rodzinne.

• 2.04.2020 Kochani, mamy oficjalne stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich! Walczmy dalej!

My, rodzice oczekujący na Najważniejszy Moment Naszego Życia, Narodziny Naszych Dzieci, zwracamy się z prośbą do Ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego, a także do krajowego konsultanta w dziedzinie perinatologii profesora Mirosława Wielgosia i konsultanta krajowego w dziedzinie położnictwa i ginekologii profesora Krzysztofa Czajkowskiego z prośbą o zmianę krzywdzących zaleceń co do porodów ze zdrową osobą towarzyszącą - ojcem dziecka, partnerem, osobą o takiej samej sytuacji epidemicznej jak rodząca.

Czy głos nas, rodziców, nie jest istotny? Epidemia trwa i będzie trwać, dzieci będą się rodzić. Dlaczego nie mogą rodzić się ze zdrową matką i zdrowym ojcem? Personel medyczny już jest przepracowany, a towarzystwo ojca dziecka zdecydowanie odciąży personel w tych trudnych chwilach.

Czy szpitale w obecnej trudnej sytuacji będą w stanie zapewnić każdej rodzącej takie wsparcie, jakie zapewnia mąż? Poród to długi proces, który trwa. Proces pełen bólu, którego nie uciszy znieczulenie - nie w każdym wypadku porodu jest ono możliwe.

Jest mnóstwo sposobów niefarmakologicznego łagodzenia bólu, które do tej pory były możliwe do uskuteczniania razem podczas porodu. Sama obecność ojca przy porodzie powoduje ulgę u rodzącej. Stanowi też ogromne wsparcie i pomaga w komunikacji między matką a personelem medycznym, który nie zawsze cały czas może być podczas wczesnego etapu porodu.

Rodzące w obecnej sytuacji są w bardzo dużym stresie, dlaczego mamy pogarszać ich stan psychiczny izolując je od ojców dzieci w tak ważnym momencie? Co z pacjentkami w ciążach wysokiego ryzyka, gdy nie wiadomo, czy matka i dziecko wyjdą z tego cali i zdrowi?

Co z rodzicami, którzy zdecydowali się na narodziny dzieci śmiertelnie chorych, z wadami genetycznymi? Dla niektórych będą to pierwsze i ostanie chwile razem, a wyłączenie opcji porodu rodzinnego odbiera opcję pożegnania się czy wsparcia bliskich. Dlaczego w związku z tym nie może być obecny drugi rodzic?

Co z kobietami cierpiącymi na depresję, stany lękowe, nerwicę? Jak bardzo źle może wpłynąć na nie samotny poród? Ta decyzja o wstrzymaniu porodów rodzinnych może dla wielu kobiet odbić się w negatywny sposób na przebieg porodu oraz kondycję psychiczną po porodzie.

Lekarze i położne uczestniczące w porodach są zwykłymi ludźmi, którzy do pracy muszą dojść czy dojechać, muszą zrobić zakupy i wyjść na zewnątrz, mają w domu kontakt z bliskimi, którzy są również narażeni na zakażenie wirusem.

Dlaczego ojcu dziecka odbiera się prawo do najważniejszej chwili w życiu? Ojciec dziecka jest tak samo rodzicem i ma prawo do uczestnictwa w porodzie. Dlaczego nie można go przebadać?

Stanowisko Fundacji Rodzić po Ludzku:

Apelujemy o wznowienie możliwości uczestnictwa drugiego rodzica w porodach rodzinnych przy zachowaniu odpowiednich procedur bezpieczeństwa. Prosimy o zmianę tak znaczących zaleceń dla wszystkich rodziców, którzy oczekują na narodziny dzieci w tym trudnym czasie.

Natalia Niedziela , Karolina Dąbrowa i mnóstwo Rodziców czekających na Cud Życia.

Karolina Dąbrowa, Natalia Niedziela    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Karolina Dąbrowa, Natalia Niedziela do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.